Terhesség

A szülés korai jelei

Már a napokat számolod a baba születéséig? Felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon mikor kell felkapni a kórházi csomagot és elindulni.
2021. Szeptember 06.
A szülés korai jelei (fotó: Getty Images)

Első szülő nőknél gyakran merül fel a kérdés: honnan fogom tudni, hogy ezek a fájások már azok a fájások. A jó hír az, hogy a test általában elég határozott jeleket ad arra vonatkozóan, hogy jósló- vagy valódi fájásokkal van-e dolgunk.

Mikor indul be a szülés?

Hiába a számítás, a szülés várható időpontja csak egy becslés – hívja fel a figyelmet Dr. William Schweizer, a New York-i NYU Langone Medical Center szülészeti és nőgyógyászati tanszékének klinikai docense, aki szerint a nők 90 százalékánál a 37. és 42. hét között indul be a szülés.

A szülés hamis illetve valódi jelei

Ahogy közeledik a kiírt dátum, minden furcsa, szokatlan érzésnél elgondolkodhatsz, hogy vajon ez már az a bizonyos fájás, ezek a vajúdás első jelei? A hamis jelek, a jóslófájások vagy más néven Braxton-Hicks összehúzódások megtévesztőek lehetnek. Ezek a hamis fájások szabálytalanok, nem rendeződnek az idő múlásával sem, nem igazán fájnak, mozgásra, járkálás hatására múlnak, nem akadályozzák a beszédet, ellentétben a valódi fájásokkal, amelyek:

  • a medence területén összpontosulnak
  • rendszeres időközönként jönnek (ha ötpercenként vagy annál is gyakrabban jelentkeznek, és mindegyik 45 másodpercnél tovább tart: a szülés elindult).

A szülés korai jelei

Több olyan jele is van, amely megelőzi a tényleges vajúdást. Valószínűleg csak utólag fogod észrevenni ezeket a finom változásokat a testedben. Mégsem árt, ha ezekkel tisztában vagyunk. Az alábbiakban néhány tipikusnak mondható jelről olvashatsz.

Fészekrakás

Az egyik legfinomabb jele annak, hogy közeleg a szülés a hirtelen feltörő energia. A hónapokig tartó kimerültség után hirtelen motiváltnak érezheted magad, hogy mindent megtegyél a baba érkezésére való felkészülés érdekében. A fészekrakás gyakori jele annak, hogy közeleg az idő, amikor meglátod végre a kisbabádat.

Hányinger, hasmenés

Emlékszel a reggeli rosszullétre? Valószínűleg ilyenkor úgy tűnik, mintha már régen lett volna. De sok nő a harmadik trimeszter végén is tapasztal gyomor- és bélrendszeri zavarokat, és elgondolkodik: “A hasmenés a vajúdás jele?”, vagy esetleg: “A hányinger a vajúdás jele?”. A terhesség utolsó heteiben jelentkező hányinger és hányás leginkább azért fordul elő, mert a baba növekszik, és a méh beszorítja a gyomor- és bélrendszer terét. De ezek lehetnek a vajúdás korai jelei is. Ahogy közeledik a nagy esemény, a kulcsfontosságú hormonok hatására az izmok ellazulnak – beleértve a végbélben izmait is.

Leszáll a has

A baba lejjebb ereszkedik, felkészülve a nagy eseményre. A has “leszáll”. Az American Pregnancy Association szerint ez jellemzően néhány nappal (esetleg héttel) a szülés előtt következik be. Hirtelen könnyebben is lélegezhetsz, mivel most már kisebb nyomás nehezedik a rekeszizmodra. Sajnos a húgyhólyagodra fokozott nyomás nehezedik. Ne aggódj, az éjszakai pisilésnek hamarosan vége szakad.

Az ízületek lazulása

Ha a tested kezd kicsit lazábbnak, az nem véletlen. Ez is lehet a vajúdás egyik korai jele. A szervezeted a terhesség utolsó szakaszában az ízületeket lazító relaxin nevű hormont szabadít fel; ez segít felkészíteni a testedet az előtted álló nagy feladatra, és az is lehet, hogy extra rugalmasnak érzed magad.

Tágulás

A terhesség utolsó heteiben amikor felkeresned az orvosodat ő ellenőrizni fogja a méhnyakat, a méhnyak kitágulását (elvékonyodás). Bár biztató lehet hallani, hogy a dolgok haladnak, még ne legyél túlságosan izgatott. Ez a folyamat lehet gyors és hirtelen vagy lassú és egyenletes; napok vagy hetek alatt is végbe mehet.

Görcsök

A terhesség ezen pontján valószínűleg már mindenféle görcsöt megtapasztaltál. Nos, kivéve egy nagyon fontos típust. Gyakran előfordul, hogy a valódi vajúdás görcsös érzéssel kezdődik a hátadban és a hasad alsó részén, amihez nyomás társul a medencében.

Alsó hátfájás

Az összehúzódások gyakran a hátban kezdődnek, és a medence felé haladnak. Néhány nőnél a hát alsó részén jelentkezik kellemetlen érzés, amely a fájások alatt a legintenzívebb, és gyakran fájdalmas a fájások között is.

A nyákdugó távozása

Mielőtt a baba megszülethetne, a méhnyaknak el kell vékonyodnia és meg kell nyílnia, ahogy ez megtörténik, a nyákdugó – egy vastag, nyálkaszerű hártya, amely eddig megakadályozta a baktériumok bejutását a méhbe – távozik. A nyákdugó távozhat egyben vagy apránként, sűrű váladékként. Bár ez az egyik jele annak, hogy közeledik a szülés, nem feltétlenül jelenti azt, hogy hamarosan megszületik a baba. A szülés még órák, napok vagy akár hetek múlva is bekövetkezhet, mivel a méhnyak fokozatosan nyílik.

Véres folyás

Amikor a nyákdugó távozik, a környező erek egy része megrepedhet, ami enyhén véres váladékozáshoz vezet. Lehet a közelgő szülés megindulásának jele, de akár hetek is elválaszthatnak még tőle. Ha a vérzés olyan erős, mint a menstruációd, azonnal szólj az orvosodnak.(Cikk forrása: thebump.com)