Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A pszichés meddőségről

Szerző: Molnár Tamás

2005. augusztus 16. | Frissítve: 2016. április 18.

Forrás: HáziPatika.com

A meddőség terméketlenséget jelent, azt a problémát, hogy egy pár nem tud gyereket nemzeni, illetve gyereket szülni.

A pszichés meddőségről

Praxisomnak eddigi leghosszabb pszichoterápiája egy 11 éve tartó párterápia. Azzal a problémával jelentkezett nálam a fiatal pár, hogy 4 éve szeretnének gyereket, de nem sikerül. A fiziológiai vizsgálatok sem a férfinál sem a nőnél nem mutattak ki rendellenességet.

Az akkor 25 éves Lilla és 27 éves Ferenc addigra már megjárták a nőgyógyászati és urológiai rendelők sorát, vizsgálatok százain estek át, sőt a mesterséges megtermékenyítésre specializálódott klinikákon is négyszer próbálkoztak sikertelenül. Érthető. A gyermektelen párok mindent megtesznek, hogy saját gyerekük lehessen. Ez teszi életüket boldoggá, teljessé.
A 11 éve elkezdett párterápia 11 hónapos igen kemény pszichoterápiás munkával kezdődött. Feltártuk és feldolgoztuk Lilla tudattalan aggodalmait a házasságukkal, párjával és a szüléssel kapcsolatban. Ferenc mindebben intelligens, támogató partner volt. Egy éves pszichoterápia után biztatásomra újra próbálkoztak a Kaáli Intézetnél mesterséges fogamzásra. Ezúttal elsőre sikerrel jártak. 9 hónapra egészséges, saját kisfiúk született!

Lilla és Ferenc azóta is rendszeresen heti gyakorisággal járnak hozzám. Most már személyiség- és kommunikációfejlesztő célokat tűztünk ki. Feldolgozzuk konfliktusaikat, álmaikat, problémáikat.
Lilláék esetében azzal a hipotézissel éltünk, hogy lelki okai lehetnek, hogy nem történik meg a petesejt megtermékenyülése, illetve ha ez megtörténik, a megtermékenyült petesejt nem ágyazódik be a méhfalba, onnan kilökődik. Mindennek pszichoszomatikus okai lehetnek. Lilláék esete nem egzakt bizonyíték a lelki tényezők meghatározó szerepére. De elgondolkodtató a történetük. És nem egyedi esetről számoltam be.
A nőgyógyászati pszichoszomatika széles körével találkozom pszichoterápiás munkámban. Ide tartoznak a vérzészavarok: az elhúzódó, vagy menzesz közti vérzések, a vérzés elmaradása (amenorrea), vagy a fájdalmas vérzés (diszpareunia). Foglalkoztam már pszichés eredetű "álterhességgel", spontán vetélésekkel, melyek lehetnek olyan koraiak, hogy az anya észre sem veszi. Olyan korán kilökődik a beágyazódásra készülő megtermékenyült petesejt. A terhességi toxicitásnak (mérgezésnek) is legtöbbször pszichoszomatikus, lelki okai lehetnek. Ilyenkor az anya vérrendszere, immunrendszere "tévesen" ellenanyagokat termel a magzata irányába.

A fentiekről részletesebben bárkinek válaszolok személyre szólóan is, vagy cikk keretében is.

Névjegy:Molnár Tamás
Klinikai szakpszichológus, addiktológus, szexuálpszichológus. 1986-ban végzett az ELTE-n pszichológusként, szakdolgozatát szexuálpszichológiából írta. Magánpraxisban fogadja klienseit pár-, illetve szexuálterápiára. Nős, egy lánya van. Szakmai honlapja: http://szexa.hu


Kapcsolódó cikkeink:
 • Amikor a meddőség oka ismeretlen
 • A gyermekáldás titka - avagy miért nem jön a baba?
 • Hipnózissal a gyermekáldásért?

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések