Terhesség

A progeszteronhormon nem várt hatása

A babavárás alatt hormonális és fizikai változások sorával kell szembenéznünk. Ebben a cikkben megmutatjuk, milyen nem várt hatásai lehetnek a progeszteronhormonnak várandósság alatt.
2020. December 18.
A progeszteronhormonnak számos hatása van (Fotó: GettyImages)

Várandósságunk során testünk számtalan átalakuláson megy át. Ennek egyik látványos része a hétről hétre gömbölyödő pocak, de a vér térfogatának növekedésével és jelentős hormonális változásokkal is számolnunk kell a babavárás időszakában.

A progeszteron

A progeszteronhormon lehetővé teszi, hogy az embriókezdemény beágyazódhasson a méhnyálkahártyába. Tehát kulcsszerepet kap a várandósság létrejöttében, majd a fenntartásában is.

A fokozott progeszterontermelés miatt azonban új kihívásokkal is szembe kell néznünk. Vegyük sorra, melyek ezek!

Fáradékonyság

A babavárás hónapjaiban tapasztalt nagyfokú fáradékonyság és kimerültség mögött számtalan ok áll. A növekvő magzat, a megváltozott szívritmus és légzés, a vértermelésben bekövetkező változások, valamint a megnövekedett progeszteronszint is tehet róla, hogy ilyenkor még többet pihennénk és aludnánk.

Terhességi ínygyulladás

A hormonális átalakulás a szájüregben is sok változást idéz elő, ami a fogazat és a szájnyálkahártya állapotát érinti. A progeszteronhormon érdúsulást okoz, amitől az íny duzzadtabbá válik és vérezhet is, a duzzanat pedig növeli a fogakon a lepedék megtapadását, ami ínygyulladáshoz vezethet. A problémát súlyosbíthatja a korábbi fogínybetegség, a rossz szájhigiéné, a fogkő és a szabályozatlan fogazat is.

Lelassult bélműködés következményei

A progeszteron testünk izmaira, így a bélizmok működésére is hatással van. Mivel a progeszteron lazítja és relaxálja a simaizomzatot, az étel mozgása lelassul az emésztőrendszerben, bélrenyheség alakul ki, ami emésztési zavarokat, puffadást, gázképződést és gyomorégést okozhat.

Mivel a progeszteron lazító hatása a gyomor és a nyelőcső határán lévő záróizmot is érinti, ez megnöveli a sav-visszafolyás kockázatát, a nyelőcsőbe került gyomorsav pedig kellemetlen, égő érzést okoz.

A gyomorégés mellett a lelassult bélműködés másik kellemetlen velejárója a székrekedés, ami a kismamák 40 százalékát is érintheti terhessége során. A székrekedés kialakulására különösen nagy esély van akkor, ha keveset mozgunk a várandósság alatt, étkezésünkre nem tudunk elegendő figyelmet fordítani, és esetleg vaspótló készítményeket is kell szednünk.

Székrekedésből aranyérbetegség!

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a növekvő méhnek a végbélre gyakorolt nyomása is felelős lehet a székrekedésért, sőt a bélmozgásunkat a hangulatunk is befolyásolja, így a várandósság során jelentkező aggódás vagy szorongás is vezethet akár székrekedéshez.

De miért is kell a székrekedés problémájával foglalkoznunk? A székrekedés mielőbbi megszüntetése azért is nagyon fontos, mert könnyen aranyérbetegséghez vezethet.  Mi történik ilyenkor?

A kemény széklet miatt székeléskor extra megerőltetésnek tesszük ki a végbél területén lévő vénákat, amelyek emiatt begyulladhatnak és aranyeres csomók alakulhatnak ki. Súlyosabb esetben ezek az aranyeres csomók akár meg is repednek és bevéreznek, és sajnos vérrög is kialakulhat bennük.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a magasabb progeszteronszint ellazítja a vénák falát is, ami miatt a végbél körüli vénák eleve könnyebben megduzzadhatnak, ami szintén fokozza az aranyérbetegség kockázatát.

Rossz hír, hogyha terhességünk előtt is volt már aranyeres panaszunk, akkor nagy eséllyel számolhatunk azzal, hogy a várandósságunk alatt is okoz kellemetlenségeket ez a probléma.

Mit tehetsz a székrekedés ellen?

  1. Növeld a folyadékbevitelt!

    Kutatások szerint az étrendi tényezők, így a vízfogyasztás szerepet játszhat a bélrendszeri zavarok megelőzésében vagy enyhítésében a terhesség alatt és után is.

  2. Növeld a rostbevitelt!

    Az étrendbe beiktatott magasabb rosttartalmú ételek vagy rost-kiegészítők fogyasztása növelheti a székletürítés gyakoriságát, és lágyabb székletet eredményez.

    A napi 25-30 gramm étkezési rostot gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű pékáru, aszalt gyümölcs, útifűmaghéj vagy korpafélék fogyasztásával tudjuk bevinni szervezetünkbe. Fontos, hogy a rostdús étrendhez megfelelő folyadékbevitel társuljon, mert ellenkező esetben súlyosbodhat a székrekedés.

  3. Használj székletlazító készítményt!

    Az ún. ozmotikus hashajtók vizet vonnak el a szervezettől, így nagyobb és lágyabb székletet eredményeznek, ami könnyebben mozog és ürül.

Forrás:

Health.gov.au

Whattoexpect.com