Terhesség

A párok gyakran nem látják egymás igazi érzelmeit

Még a legcsodálatosabb párkapcsolatban is előfordulhat hosszútávon, hogy a társuk által rejtegetett érzelmek felett elsiklanak, csak hogy ne kelljen érzelmi problémákkal szembesülni.
2017. Március 09.

Ez derült ki egy a Washington University pszichológusai által vezetett kutatásból, melyet a Journal of Personality című kiadványban publikáltak.

„Boldog párkapcsolatban pozitívabb fényben látják egymást a párok, mint a kevésbé boldogban” – nyilatkozta Lameese Eldesouky, a kutatás vezető szerzője, az egyetem doktorandusza. „Úgy tűnik alábecsülik azt, hogy párjuk milyen gyakran rejtegeti az érzelmeit, illetve jobban meg vannak győződve arról, hogy társuk képes mindig a dolgok napos oldalát látni.”

A kutatás során két szituációt vizsgáltak: az arckifejezések uralását (mikor is a partner pókerarcot ölt, s rejtegeti az igazi érzelmeit), illetve a kognitív újraértékelést (mikor próbálják a rossz dolgokban is meglátni a napos oldalt).

A párok jó eséllyel tudják megítélni egymás érzelmi szabályozását, de kevésbé helyesen ítélik meg a kognitív újraértékelést, mint az arckifejezések uralását. Emellett a nők pozitívabb fényben látják a partnerüket, mint a férfiak, s túlbecsülik a partnerük képességét a dolgok napos oldalára koncentrálás tekintetében. Továbbá, ha valaki általában érzelmesebb, társuk hajlamos azt hinni, hogy ők kevésbé rejtegetik az érzelmeiket. Emellett amennyiben valaki gyakrabban boldog, feldobott, párjuk úgy véli, hogy többet használják az érzelmi újraértékelést, mint ahogy valójában teszik.

A kutatás 120 heteroszexuális pár kérdőívben és interjúban adott válaszai alapján készült el Észak-Kaliforniában. Minden pár legalább 6 hónapja volt együtt, néhányan pedig már négy éve boldogították egymást.

Korábbi tanulmányban English és Gross már megállapította, hogy a férfiak gyakrabban használják az arckifejezések kontrollálását a kapcsolatokban, mint a nők. „A rejtegetés negatív fényben tetszeleg, míg a gondolati átkeretezés pozitívban. Ez valószínűleg az érzelmi jólét és a szociális kapcsolatokra gyakorolt különböző hatásának köszönhető” – nyilatkozta English.

„Az, hogy milyen jól ítéled meg mások érzelmeit a te személyiségedtől, a párkapcsolatodtól és az éppen alkalmazott trükktől függ” – magyarázta English. „A kutatás szerint a rejtegetést talán könnyebb megítélni, mint a gondolati átkeretezést, mert az előbbi több erőfeszítést igényel.”

Ezek is érdekelhetnek:

Ha jó a párkapcsolatotok, akkor kevésbé lát mást vonzónak

A feng shui tizenkét aranyszabálya a boldog párkapcsolatért

Anya és Apa szerető társak

Forrás: Medipress