Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A párod csodafegyver lehet a depresszió ellen!

Szerző: Babaszoba.hu

2011. március 31. | Frissítve: 2015. december 19.

Forrás: Medipress

A terhességet örömteli időszaknak tartjuk - ennek ellenére számos kismama él át súlyos depressziót és szorongást. Ezek koraszüléshez, alacsony születési súlyhoz vezethet, melyek akár a gyerek iskoláskoráig éreztetik hatásukat.

Norvégiában ötvenezer kismamát kérdeztek arról, hogy viszonyulnak a munkájukhoz, családjukhoz, partnerükhöz. Ezt összevetették betegségeikkel, alkoholfogyasztási és dohányzási szokásaikkal. Nem meglepő módon a partnertől kapott támogatás mértéke mutatta a legszorosabb összefüggést a mentális egészséggel.

A párunk sokat segíthet a rossz hangulat leküzdésében


Azok a nők, akik legkevésbé voltak boldogok párjukkal, nagyobb eséllyel szenvedtek depressziós tünetektől. A betegségek és a munkahelyi problémák szintén fokozták a szülés előtti lelki zavarokat, éppúgy, mint a korábbi évek alkoholproblémái. Azok a nők, akik boldogok voltak párjukkal, jobban kezelték a mindennapi stresszhelyzeteket, munkahelyi nehézségeket, a pénzhiányt vagy a többi stresszt okozó helyzetet, mint például a költözéseket vagy betegségeket. Az idősebb édesanyák pszichésen jobban viselik a terhességet, a fiataloknak több volt a nehézségük. Míg a szülés utáni depresszió lehetősége ma már a köztudatban van, kevésbé ismert, hogy a várandósság idején is előfordulhat hasonló.

Kövesd nyomon magzatod fejlődését és a 9 hónap történéseit Terhességi hetek szolgáltatásunk segítségével.
"Ha nem ismerjük fel és kezeljük a terhesség alatti lelki zavarokat, azok a gyerekre is kihatnak, és generációkat átívelő problémákká válnak" - véli Gun-Mette Røsand, a norvég Közegészségügyi Intézet munkatársa "A szülésre felkészítő tanfolyamoknak ki kell térniük a partnerkapcsolati kérdésekre is, és azokra a nőkre, akik nem kapnak kellő támogatást párjuktól, még több figyelmet kell fordítani". A közlemény a BMC Public Health című szaklapban jelent meg.

Ezek is a témához kapcsolódnak:
 • Rettegsz a szüléstől? Akkor bizony depresszió fenyeget
 • 6 ok, amiért érdemes a terhesség alatt is fittnek maradni

  Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések