Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A nők harminc százaléka képes természetes szülésre meddőségi kezelés után

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 28. | Frissítve: 2016. augusztus 2.

Forrás: Medipress

A Human Fertility című szaklapban megjelent internetes közvélemény-kutatás szerint az IVF/ICSI meddőségi kezelésben részesült nők 29 százalékos eséllyel eshetnek természetes módon teherbe a kezelés befejezésétől számított hat éven belül.

A nők harminc százaléka képes természetes szülésre meddőségi kezelés után

A brit Egészség és Klinikai Kiválóság Nemzeti Intézetének becslése szerint az Egyesült Királyságban minden hetedik párt érint a terméketlenség problémája, és esetükben széles körben alkalmazzák az úgynevezett asszisztált reprodukciós technikákat (ART), köztük az IVF és az ICSI kezelést. Ezek a kezelések érzelmileg és anyagilag egyaránt megterhelőek, ráadásul nem mindegyik házaspárnak születik gyermeke e módszerek segítségével.
A kutatók elmondták, hogy kevés kutatás készült az ilyen (akár sikeres, akár sikertelen) kezelések utáni megtermékenyülési rátáról, ezért azt remélik, hogy eredményeik hasznosak lesznek a jövőben a tanácsadások során, és reményt adhatnak a nőknek arra, hogy a meddőségi kezelés után is van esélyük a természetes fogantatásra.
A kutatás készítői egy független meddőségi honlap IVF/ICSI kezelésen átesett felhasználóit kérték meg arra, hogy vegyenek részt egy névtelen felmérésben. A 403 résztvevő közül a sikertelen meddőségi kezelésen átesett 96 válaszadóból végül 34 esett teherbe természetes úton, amelyből 30 eredményezett élve születést. A sikeres meddőségi kezelésen átesett 307 nő közül 84 a kezelés után is teherbe esett.
"Az IVF és az ICSI kezelések eredményétől függetlenül, akár teherbe esett a páciens, akár nem, körülbelül 30 százalékos esélye van annak, hogy 6 éven belül természetes úton teherbe esnek" - foglalta össze az eredményeket a kutatás vezetője, Samuel Marcus.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések