Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A mostani fiatalok szexuálisan kevésbé aktívak

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 8. | Frissítve: 2016. augusztus 9.

Forrás: Medipress

Amióta világ a világ, az idősebb generációk mindig sopánkodtak a fiatalabbak szexuális szokásai miatt. Napjainkban azonban éppen az idősebbek csodálkozhatnak azon, miért élnek olyan hervasztó szexuális életet a fiatalok.

A mostani fiatalok szexuálisan kevésbé aktívak

Ez derül ki a San Diegó-i Állami Egyetem pszichológia professzora, Jean M. Twenge friss tanulmányából.
A Florida Atlantic Egyetemen dolgozó Ryne Sherman és a Widener Egyetemen dolgozó Brooke Wells részvételével készült kutatásban az Általános Szociális Felmérés, egy az egyesült államokbeli felnőttek országos reprezentációját adó tanulmány 26 707 válaszadójának adatait elemezték, akik között a mostani, az ezredforduló környékén született Y-generáció és elődje, az X-generáció tagjai is megtalálhatók. A kutatók kiderítették, hogy a mai fiatalemberek kisebb valószínűséggel számoltak be arról, hogy 18 éves korukra már éltek nemi életet.
Twenge professzor, a Generation Me című könyv szerzője szerint az 1990-es években született 20-24 évesek 15 százaléka arról számolt be, hogy 18 éves kora óta nem volt szexuális partnere, ami az X-generáció képviselői esetében csak 6 százalék volt fiatal felnőttkorukban. Ez a szexuális inaktivitás éles ellentétben áll az úgynevezett "felszedős kultúra" elvével, amely állítólag elterjedt az ezredforduló környékén született korosztályban. Valójában a mostani fiatalok közül többen nem szexelnek egyáltalán, és még kevesebben szednek fel rendszeresen újabb szexuális partnereket.
"Az online társkereső alkalmazásoknak elméletileg segíteniük kellene a mai fiatalokat abban, hogy könnyebben találjanak szexuális partnert, de a technológia valószínűleg éppen ellenkező hatást váltott ki, és a fiatalok olyan sok időt töltenek a világhálón, hogy kevesebbet beszélgetnek személyesen, és így nem is élnek nemi életet" - magyarázták a kutatók.
Twenge professzor azt is hozzátette, hogy az Y-generáció tagjait sokkal jobban érdekli a saját biztonsága, ami a csökkent alkoholfogyasztásban és más területeken is megnyilvánul. A szakember szerint ez egy rendkívül kockázatkerülő generáció, sokkal inkább, mint az előző nemzedék, és ez a hozzáállás szexuális választásaikat is befolyásolja.
Az ezredforduló környékén születettek kevésbé aktív szexuális életéhez hozzájáruló egyéb tényezők közé tartozik továbbá a pornográfia széles körű elterjedése, a szüleikkel élő fiatal felnőttek történelmi rekordnak számító mennyisége, az első házasság későbbi életkori időpontja, valamint az azonnali szórakozás hozzáférhetősége az interneten.
A kutatás eredményei részletesen az Archives of Sexual Behavior című szaklap e heti számában olvashatók.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések