Terhesség

A molaterhesség tünetei

A terhesség során nem várt komplikációk is bekövetkezhetnek, ilyen a mola- vagy más néven üszögterhesség, amikor a terhesség a korai szakaszban elhal erős vérzés kíséretében.
2018. Augusztus 13.
A molaterhesség tünetei

A molaterhesség (mola hydatidosa, hidatidóza, vagy más néven üszögterhesség) ritka, de veszélyes szövődmény, az összes terhesség 0,6 százalékát érinti. Különösen 20 év alatti és 40 év feletti terhes nőknél fordul elő.

A molaterhesség a méhlepény jóindulatú elváltozása, kialakulásának oka jelenleg nem ismert. A megtermékenyített petesejtből nem fejlődnek ki szabályosan a magzat és a méhlepény sejtjei, hanem elfajulnak. Az oka nem tisztázott, de azt feltételezik, hogy a petesejt és hímivarsejt találkozásakor az örökítőanyagban kell keresni a hibát, esetleg hibás ivarsejtek egyesülnek. Ezt az elképzelést valószínűsíti az is, hogy a molaterhességet rendszerint normális terhesség előzi meg és követi.

A molaterhességben a méhlepény bolyhai rendkívüli mértékben elszaporodnak, a bolyhok borsó nagyságú hólyagokká alakulnak át, és egymással szőlőfürtszerűen kapcsolódnak össze. A magzat a terhesség korai szakaszában elhal, erős vérzés kíséretében megszakad a terhesség.

A molaterhesséhnek két fajtája van: lehet teljes, amikor az egész lepényszövetre kiterjed, vagy részleges, amikor a bolyhok csak egy részére terjed ki. A részleges molaterhességet a magzat túlélheti.

A molaterhesség tünetei

A molaterhesség tünetei kezdetben a fenyegető vetélésre jellemzők, eleinte kevés, majd erősebb méhűri vérzés jelentkezik. A vérzés során borsó nagyságú hólyagok is ürülhetnek. jellemző tünet még az alhasi görcsös fájdalom.

Fizikális vizsgálat során az tapasztalható, hogy a méh eltérő nagyságú, a nyakcsatornából vérzés tapasztalható. Ultrahangos vizsgálat során a magzati szívverés kimutatása kizárja a molaterhesség lehetőségét.

A HCG-hormon szintje a sokszorosa annak, mint ami a terhességi korra egyébként jellemző. Mindkét oldali petefészekben ciszták alakulnak ki a HCG-hormon fokozott jelenléte miatt. A fokozott hányás, hányinger, valamint a kétoldali petefészek-ciszta HCG-túltermelésére utaló jel.

Jellemző tünet még a pajzsmirigy túlműködés jelei: gyors szívdobogás, nyugtalanság, súlyvesztés, idegesség, laza széklet, kézremegés, meleg, nyirkos bőr.

Toxémiára emlékeztető tünetek is jelentkezhetnek: fehérjevizelés, a magas vérnyomás, lábszár-ödéma.

A molaterhesség kezelése elsődlegesen a méh kiürítéséből áll. Nem ritka a nagyfokú vérzés, szükséges lehet vérátömlesztés, olykor a méh eltávolítása is szükséges.

A molaterhesség megelőzésére jelenleg nincsenek hatékony eszközeink. Az ismétlődési kockázata alacsony.

A kezelés után a HCG-hormon szintjének ellenőrzése mutatja a gyógyulást.

A korán felismert esetek gyógyulási esélye 90% felett van, és a fogamzóképesség is megmarad. A gyógyulást követően fél- egy évet kell várni egy újabb terhességgel.

Kapcsolódó cikkeink: