Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A mesterséges megtermékenyítés biztonságosabb a természetesnél idősebb korban?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 20.

Forrás: Medipress

Egy legújabb kutatás szerint a mesterséges megtermékenyítéssel teherbe esett, 40 év feletti nők gyerekeinél kisebb a veleszületett rendellenességek aránya, mint a természetes úton megtermékenyültek gyerekeinél.

A mesterséges megtermékenyítés biztonságosabb a természetesnél idősebb korban?

Az Adelaide University legújabb kutatása szerint a mesterséges megtermékenyítéssel (asszisztált reprodukció) teherbe esett, 40 év feletti nők gyermekeinél kisebb a veleszületett rendellenességek kialakulásának aránya, mint az ugyanilyen életkorú, természetes úton megtermékenyült nők gyermekeinél.
A vizsgálatot az 1986 és 2002 között született, dél-ausztrál gyermekeken végezték. A vizsgált gyermekekből több mint 301000 természetes úton, 2200 IVF (in vitro fertilizáció= anyatesten kívüli művi megtermékenyítés) és 1400 ICSI (intracytoplasmaticus spermium injektálás= spermiumok juttatása a petesejtbe mesterséges úton)módszerrel fogant.
A születési rendellenességek előfordulása a fiatalabb és idősebb édesanyákat együttesen vizsgálva, a természetes úton fogant babáknál 5,7 %, a különböző asszisztált reprodukciós módszereknél pedig 7,1 % illetve 9,9 % volt. A 30 éves kor alatti édesanyákat külön vizsgálva ez az arány az ICSI- módszernél 11,3 % volt, a 40 évnél idősebb, IVF-módszerrel teherbe esett nők gyermekeinél pedig látványos csökkenést mutatott 3,6 %-ra. Ugyanezen korcsoportot vizsgálva a természetes úton teherbe esett fiatalabb nőknél ez az arány 5,6 %-ról az anya életkorának előrehaladtával 8,2 %-ra emelkedett.
Korábbi tanulmányokból tudjuk, hogy a asszisztált reprodukción átesett nők gyermekeinél általánosságban nagyobb a fejlődési rendellenességek kialakulási veszélye. Már régóta bizonyított az a tény is, hogy a természetes úton megtermékenyült nőknél 35 éves életkor felett exponenciálisan megnő a születési rendellenességek előfordulási aránya.
"Hogy pontosan minek köszönhető mégis, hogy mindezekkel ellentétben az idősebb korú, asszisztált reprodukciós módszerrel kezelt nőknél ez a rizikóarány drámaian lecsökken, még egyelőre tisztázatlan, feltárása viszont nagy lehetőségeket tartogat magában a meddőség kezelését illetően - nyilatkozta Michael Davies professzor az Adelaide University vezető kutatója.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések