Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A mell változása a terhesség alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2019. május 22. | Frissítve: 2021. június 13.

Forrás: babaszoba.hu

A mell változása a terhesség velejárója, és a hormonális ingadozások következménye. A mellek megváltozása a fogamzás után már egy héttel megtörténhet, és a baba születéséig sőt, azon túl is folytatódhat.

A mell változása a terhesség alatt
Lássuk trimeszterenként, hogy melyek a leggyakoribb emlőváltozások. Fontos megjegyezni, hogy az emlőváltozások egyénenként eltérőek, és nem mindenkinél jelentkeznek az alábbi tünetek.

Első trimeszter

A terhesség 0-13. hetében az alább emlőváltozások tapasztalhatók:

Érzékenység és diszkomfort érzet

A mell érzékenysége gyakran a terhesség egyik legkorábbi tünete.
A National Institute of Child Health and Human Development szerint a nők a fogamzás utáni 1-2 héten belül tapasztalhatnak mellérzékenységet, -fájdalmat vagy bizsergő érzést. A mellbimbók érzékennyé, vagy akár fájdalmassá is válhatnak.
Ezek a változások az emelkedő hormonszint és az emlőszövetbe történő véráramlás miatt jelentkeznek. Néhány hét elteltével a diszkomfort gyakran eltűnik, bár visszatérhet a terhesség későbbi szakaszaiban is.

Mellnagyobbodás

Sok nőnél tapasztalható a mell megnagyobbodása, ami a terhesség korai szakaszában kezdődhet, és a terhesség alatt végig folytatódhat. A szoptatás ideje alatt is tapasztalható mellnagyobbodás.
A gyors növekedés a mellek viszkető érzését okozhatja, ahogy a bőr húzódik.

Kék vénák

A vér mennyisége általában 50% -kal nő a terhesség alatt. Ennek következtében a bőr számos területén, köztük a mellekben is, kék vénák jelennek meg.

Második trimeszter

A terhesség második trimeszterében, a 14. és 27. hét között a következő mellváltozásokat tapasztalhatjuk:

Sötétebb mellbimbók

A mellbimbó körüli résznél köralakban sötétedés tapasztalható. A második és harmadik trimeszter során ez fokozódhat is.
A sötétedés is a hormonális változásoknak köszönhető. Gyakran előfordul, hogy a szoptatás után a mellbimbó udvarának színe visszatér a terhesség előtti színéhez, de néha egy vagy két árnyalattal sötétebb lesz, mint eredetileg volt.

Bimbóudvar körüli dudorok

A terhesség kicsi, fájdalmatlan dudorokat is okozhat a bimbóudvarnál. Ezek a mellbimbó udvarán található apró kis duzzanatok, kiemelkedések az úgy nevezett Montgomery-mirigyek.

Szivárgás

Vannak nők, akik szivárgást észlelhetnek a mellből a második trimeszterben. Mások ezt csak a harmadik trimeszterben vagy a szülés után tapasztalják.
Ez nem más, mint a kolosztrum, vagy előtej. A sárgás színű kolosztrum nagyon fontos immunológiai szempontból a kisbabának.

Csomók a mellben

A mellben megjelenő csomók általában nem okoznak problémát és nem kell aggódni miattuk. Mivel egyszerre jelezheti például a tejcsatornával kapcsolatos változásokat, de a mellrákot is, ezért mindig jelezzük orvosunknak, ha csomókat tapasztalunk.

Harmadik trimeszter

A terhesség 28-40. hetében járunk a következő mellváltozásokat tapasztalhatjuk:

Folyamatos növekedés

Az első és a második trimeszterben bekövetkezett emlőváltozások nagy része a terhesség utolsó hónapjaiban is folytatódik. A mellek még nagyobbak és lehetnek, a mellbimbók továbbra is sötétedhetnek, és a kolosztrum rendszeresebben szivároghat.

Striák

A gyors szövetnövekedés következtében a bőr megnyúlhat, ami striák kialakulásához vezethet. A kutatások azt mutatják, hogy a terhes nők 50-90 százalékánál a leggyakrabban a melleken, a hason és a combokon jelennek meg striák.

Tejtermelés

Szülés után, vagy néha korábban is a mellek kis mennyiségű kolosztrumot termelnek. Ez a sárgás folyadék erősíti a baba immunrendszerét. Az újszülötteknek nagyon kis gyomruk van, kis mennyiségű kolosztrum is elegendő számukra.
A kolosztrum termelődést felváltja a tejtermelődése, általában a szülést követő 5. nap és 2 hét között.
Ha bárkinek problémája adódik a szoptatással, akkor érdemes orvos, szülésznő vagy szoptatási tanácsadó segítségét kérnie.
Sok nő szenved a mellváltozások okozta kényelmetlenségtől a terhesség alatt. A kolosztrum szivárgása esetén érdemes kipróbálni a melltartóbetét viselését. Krémek vagy olajok alkalmazása enyhítheti a bőr feszülését és viszketését. Tejcsatorna elzáródás esetén a meleg és a masszázs is segíthet.
A terhesség alatt jelentkező kényelmetlenségeket melltartó viselésével is enyhíthetjük. A melltartó kiválasztásakor az alábbi szempontok fontosak:
  • jól tartsa a mellet
  • széles pántjai legyenek
  • állítható kapcsa legyen
  • ne legyen merevítős
  • pamutból készüljön
  • a mellbimbó környékén ne legyen varrás
A sportmelltartók és az éjszakai melltartók egyaránt kényelmes választás a terhesség ideje alatt.
Szülés után a mellek a tejtermelés következtében megtartják nagyobb méretüket, azonban a szoptatás abbahagyásával, a mellek és mellbimbók gyakran visszatérnek eredeti méretükhöz, alakjukhoz és színükhöz. Másoknál ez emlőváltozások tartósak lehetnek, a mell megereszkedhet. Általában azoknál a nőknél tapasztalható ez utóbbi, akiknek magas a testtömeg-indexszük, nagyobbak a melleik vagy többedik terhességük van.
(Cikk forrása: medicalnewstoday)
Kapcsolódó cikkeink:


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések