Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A méhszáj-összevarrás sikere a fonálon múlik?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 9. | Frissítve: 2016. augusztus 10.

Forrás: Medipress

Az idő előtt kinyíló méhszájat a nőgyógyászok a kismamák és a születendő gyermekek biztonsága érdekében időnként összevarrják, ám az eljárás során használt bizonyos fonaltípusok halvaszületést vagy éppen koraszülést okozhatnak.

A méhszáj-összevarrás sikere a fonálon múlik?

Dr. Phillip Bennett, az Imperial College London szülész-nőgyógyász professzora elmondta, hogy az orvosok 80 százaléka egy fonott szalagszerű fonalat használ, ám ezzel a koraszülés esélyét közel kétszeresére növelik, míg jóval kevesebben vannak azok, akiknél egy horgászdamilhoz hasonló fonallal öltik össze a méhszájat. Feltételezések szerint előbbinél elszaporodnak a káros baktériumok a hüvelyben, ami gyulladást okozhat a várandós nőknél.
A Science Translational Medicine című lapban közzétett kutatás során Bennett és munkatársai 2003 és 2013 között végzett méhösszevarrásokat kísértek figyelemmel, és a vizsgálatok azt mutatták ki, hogy míg a hagyományos fonal alkalmazásakor 15 százaléknál fordult elő halva születés és 27 százaléknál koraszülés, addig ezek az arányok a másik fonaltípus alkalmazása során 5, illetve 17 százalékra csökkentek.
Az orvosok azért kedvelik jobban a szalagszerű fonalat, mert azzal könnyebb dolgozni és jobban összetartja a szöveteket, a fenti vizsgálatok alapján azonban a szakemberek úgy vélik, hogy ennek ellenére ajánlott lenne mindenki számára átállni a nejlon anyagú fonalra, mivel az hosszú távon sokkal biztonságosabbnak bizonyul.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések