Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A méhnyak változása a terhesség alatt

Szerző: Kaló Ágnes

2017. szeptember 20. | Frissítve: 2021. március 20.

Forrás: babaszoba.hu

Ritkán esik szó várandósság alatt a méhnyakról, pedig vizsgálata sokat segíthet a koraszülés megelőzésében. A legtöbb orvos rutinszerűen ellenőrzi a méhnyakat, de kevés kismama tudja, hogy mit és miért vizsgál pontosan a nőgyógyász.

A méhnyak változása a terhesség alatt

Szakorvos segít eligazodni a kérdésben: mikor és hogyan vizsgálják, hogyan változik a terhesség alatt a méhnyak?

Hol van a méhnyak?

A méhnyak (cervix) a méh alsó része, amely a hüvelyt és a méhtestet köti össze. A hüvely felől a külső, a méhtest felől a belső méhszáj zárja le. Dr. Gullai Nóra, a Rózsakert Medical Center szülész-nőgyógyász szakorvosa hangsúlyozza: ideális esetben a várandósság alatt terminusig, vagyis a terhesség 37. hetéig a nyakcsatornának zártnak, a méhnyak hosszának pedig megtartottnak kell lennie. Ha idő előtt elkezd rövidülni, illetve kinyílni, akkor fennállhat a koraszülés veszélye.

Mikor és hogyan vizsgálják a méhnyakat?

A Rózsakert Medical Center várandósgondozási protokolljában már a 20. héten vizsgáljuk a méhnyak hosszát - mondja Dr. Gullai Nóra. - A kis csatorna hossza és zártsága fontos információkkal szolgál egy esetleges koraszülés magas kockázatának mielőbbi felismeréséhez. A vizsgálatot vizeletürítés után hüvelyi ultrahanggal végezzük. Ha a méhnyak hosszúsága több mint 25 milliméter, akkor a súlyos, igen korai koraszülés kockázata alacsony: 1% alatti. Ha 25 milliméternél rövidebb, akkor a kockázat magas, ennek csökkentésére hüvelyi progeszteronkezelést alkalmazhatunk, ami igazoltan hatékony módszer a koraszülés megelőzésében - fejti ki a szakember. A méhszájat és a méhnyakat a terhesgondozást végző személy bármelyik viziten ellenőrizheti, ha szükségesnek találja.
A leleten többféleképpen jelölhetik a méhnyak állapotát. Esetenként négy számjegy mutatja az eredményt: az első szám azt jelzi, hogy milyen hosszú a méhnyak (centiméterben); a második, a harmadik és a negyedik pedig azt, hogy zárt-e a nyakcsatorna külső, középső és belső szakasza (0: zárt, 1: nyitott). Például ha a cervix index 3000, akkor a méhnyak kellően hosszú (3 cm), és végig zárt - ismerteti a doktornő.
Többedszer szülő nőkre jellemző, hogy a méhnyak puhább, a nyakcsatorna tágabb; ez normális jelenség, nem jelenti koraszülés fokozott kockázatát.
Előfordulhat, hogy a méhnyak már a szülés előtti napokban elkezd rövidülni, és kinyílhat a méhszáj. Közvetlenül a baba megszületése előtt a méhösszehúzódások hatására a méhnyak egészen elsimul, a méhszáj pedig teljesen kitágul, eltűnik, utat adva a picinek.

A nyákdugó szerepe

A várandósság idején a méhnyakban egy zselés állagú anyag, a nyákdugó foglal helyet. Ez segít védeni a méhet - és így a magzatot - a fertőzésektől. A nyákdugó általában a szülés előtt néhány nappal, legfeljebb egy-két héttel távozik, így előre jelezheti, hogy hamarosan megindul a vajúdás. Vannak, akik nem is veszik észre, mikor hagyja el a nyákdugó a méhnyakat; és vannak, akiknél ez csak szülés közben történik meg. Ha a 37. hét előtt észleljük a távozását, s különösen, ha mellette méhösszehúzódások is jelentkeznek, javasolt mielőbb felkeresni a nőgyógyászt.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések