Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A méhnyak tágulását ábrázoló videó is emlékeztet rá, milyen csodálatos az emberi test

Szerző: Babaszoba.hu

2021. március 30. | Frissítve: 2022. január 17.

Forrás: babaszoba.hu

Az emberi szervezet egy valódi csoda. Ha pedig a szülésre gondolunk - legyen szó hüvelyi szülésről vagy császármetszésről -, még inkább elképesztő!

A méhnyak tágulását ábrázoló videó is emlékeztet rá, milyen csodálatos az emberi test (Fotó: Getty Images)
Azt, hogy milyen folyamatok játszódnak le a testben a vajúdás és a szülés során, nehéz elképzelni, és igazán csak a szülőszobán kapunk képet róla - és még akkor is eléggé misztikus. Ezért szeretjük, ha időnként készül egy-egy szemléletes videó arról, pontosan mi is történik a vajúdás vagy a baba születése alatt. A legutóbbi hasonló, nagy népszerűségnek örvendő TikTok videót Sarah Pringle (@midwifemama), egy szakképzett nővér-szülésznő készítette.
A videóban Pringle egy méhnyak modell segítségével mutatja be, hogyan változik a méhnyak a vajúdás során, lehetővé téve a baba világra jöttét.

Mi történik vajúdás alatt méhnyakkal?

Puhább lesz. Amikor a kismama nem szül, a méhnyak feszessége nagyjából olyan, mint az állé, de szüléskor körülbelül annyira puha lesz, mint az arc.
Eltűnik, vagy elvékonyodik, lerövidül. Ez százalékban mérhető. A terhesség során valószínűleg 0%-a tűnik el a méhnyaknak, amikor félig elvékonyodott, az 50%-a, majd amikor papír vékonyságú lesz, a 100%-a.
Tágul vagy kinyílik. A vajúdás előtt a méhnyak zárt, majd vajúdáskor tágulni kezd a méhszáj - vannak, akiknek már a vajúdás előtt, különösen, ha korábban hüvelyi szülésük volt. A vajúdás során fokozatosan kinyílik, teljesen kitágult állapotában 10 cm széles.
Mindez az összehúzódásokra reagálva történik a méhnyakkal.
Forrás: mother.ly

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések