Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A méhlepény érettsége

2016. október 26.

Forrás: babaszoba.hu

A méhlepény vagy más néven placenta a terhesség alatt fokozatosan alakul ki. Fő feladata a magzat táplálása, oxigénnel ellátása és a hormontermelés.

A méhlepény érettsége

A méhlepény fokozatosan alakul ki a várandóság során és a 14-16.hétre nyeri el végleges formáját. A 14. héten már táplálja a magzatot, biztosítja az oxigént és a kiválasztást, emellett hormonokat is termel.
A méhlepény állapotáról a terhesgondozás során folyamatosan tájékozódik a szülész-nőgyógyász. A lepény elöregedése teljesen természetes folyamat, pont ugyanúgy, ahogy bármely más szerv esetében. A különbség annyi, hogy a lepény sokkal gyorsabban öregszik. A lepényi erek meszesednek, majd el-elzáródnak a terhesség előrehaladtával, amely természetes folyamat.
A lepény öregedését, meszesedését ultrahanggal követik nyomon a terhesség folyamán. Az érettségi fokozatokat vagy stádiumokat nullától háromig osztályozzák:
0: Sima egynemű szerkezet. Ez kb. a 25. hétig jellemző. Ettől kezdve elkezd öregedni a lepény.
1: Enyhén hullámos felszín, mészszemcsék közel a magzati felszínhez. Kezd érni, azaz meszesedni.
2: Szabdalt felszín, a mészlerakódások az anyai felszín felé tolódnak.
3: Érett lepény, fészkes mészlerakódások. Azaz egyre jelentősebb a mészlerakódás.
Minél öregebb a lepény, annál kevésbé tudja ellátni a magzatot. A nem megfelelően kezelt betegségek (cukorbetegség) és a helytelen, az egészségtelen életmód (dohányzás, alkoholfogyasztás) és genetikai tényezők egyaránt befolyásolják a lepény idő előtti öregedését. Olyan súlyos lepénykárosodás ritkán alakul ki, ami a terhesség befejezésével járna.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések