Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A méhen kívüli terhesség tünete

Szerző: Babaszoba.hu

2016. október 24. | Frissítve: 2018. május 9.

Forrás: babaszoba.hu

Méhen kívüli terhességnek nevezzük azt a terhességet, amikor a megtermékenyített petesejt nem a méhüregen belül ágyazódik be.

A méhen kívüli terhesség tünete

Statisztikák szerint minden 100-150 élve szülésre jut egy méhen kívüli terhesség, tehát az összes terhesség kb. egy százalékát érinti. Lássuk milyen tünetek jellemzőek.
Általában a megtermékenyítés a petevezeték külső harmadában történik, innen vándorol a megtermékenyített pete a méh belsejébe, ahol beágyazódik. A vándorlás 3-4 napig tart, amelynek során a petét körbeveszi egy köpenyszerű réteg, ami megakadályozza a beágyazódást. Ha ebben az időben a megtermékenyített petesejt nem jut be a méh üregébe, akkor azon kívül tapad meg, és ott indul fejlődésnek az embrió.
A méhen kívüli terhesség ugyanolyan terhességi tünetekkel is jár, mint a méhen belüli terhesség: kimaradó menstruáció, mellfeszülés, hányinger, hányás, gyakori vizelési inger, hangulatváltozás.
Az első jele lehet a méhen kívüli terhességnek a kimaradt menstruáció utáni barna vérezgetés. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni, hiszen ez jelezheti a méhen kívüli terhességet, de kezdődő vetélést is. További tünet lehet a hasi fájdalom, a derékfájás. Erősebb vérzés is jelentkezhet, ez leginkább akkor, ha a magzat megrepeszti a petevető falát. Ha petevezeték- vagy kürtterhesség jön létre, akkor petevezeték-szakadás is előfordulhat, ebben az esetben gyors vérveszteség lép föl, hirtelen rosszulléttel, vérnyomáseséssel, ájulással akár.
Méhen kívüli terhesség esetén nagyon fontos a korai felismerés, mert így jó eséllyel megelőzhető a váratlanul jelentkező és életveszélyes állapotot okozó hasüregi vérzés. Éppen ezért minden pozitív terhességi teszt tudatában ha bármilyen erős, szokatlan vérzést, fájdalmat észlel a kismama, azonnal jelezze azt orvosának.
Hüvelyi ultrahangvizsgálattal a nőgyógyász nagy biztonsággal meg tudja állapítani a terhesség tényét. Ha a méhen belül nem látható embrió, akkor felmerül a méhen kívüli terhesség fennállásának gyanúja. Előfordulhat, hogy a hüvelyi ultrahangvizsgálattal nem lehet látni a méhen kívüli terhességet, viszont a pozitív teszt terhességet feltételez. Ebben az esetben kórházi megfigyelésre van szükség.
Előfordulhat, hogy a szervezet önmaga képes megoldani a problémát. Más esetekben a kellően korán felismerteknél, a gyógyszeres kezelése is szóba jön. Az esetek egy részében műtéti beavatkozás szükséges.
Kapcsolódó cikkeink méhen kívüli terhesség témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések