Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A megfelelő anyai folát-szint segít elkerülni a gyerekkori elhízást

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 21. | Frissítve: 2016. június 24.

Forrás: Medipress

A folát-szint kiemelten fontos a terhesség idején,különösen akkor, ha túlsúlyos nőről van szó. Ha az anya vérében a folátszint optimális, kisebb az esélye annak,hogy később a gyerek elhízik- derül kia National Institutes of Health (NIH) friss kutatásából.

A megfelelő anyai folát-szint segít elkerülni a gyerekkori elhízást

"Rendkívül fontos, hogy az anya a terhesség során megfelelő tápanyagokhoz jusson. Mindez hosszútávú hatással van az anya és a gyerek későbbi egészségére egyaránt. A friss kutatásaink abba az irányba mutatnak, hogy a terhesség alatti optimális folát-szint csökkenti a gyerekkori elhízás esélyét, s mint olyan, rendkívüli jelentőségű" - fogalmaz a kutatást vezető Xiaobin Wang, a baltimore-i John Hopkins University munkatársa.
A JAMA Pediatrics című szakfolyóiratban publikált anyag rávilágít arra, hogy a folát, a B-vitamincsoport egy fajtája számos fejlődési rendellenességtől megvédi a magzatot: azoktól, amelyek főként az agyat, a gerincet és a gerincvelőt érintik. Emellett a későbbi elhízás is elkerülhető a segítségével.
A gyerekkori elhízás, amely a legtöbbször jelentős felnőttkori túlsúlyhoz vezet, rendkívül komoly egészségügyi probléma az Egyesült Államokban. Számos olyan betegség kialakulásában játszik kulcsszerepet, mint pl. a szívbetegségek, a sztrók és a 2-es típusú diabétesz.
A szakemberek 1500 anya-gyermek pár vizsgálata alapján javasolják, hogy törekedni kell az optimális folát-szint (20 nm/l érték) beállítására a terhesség során, különösen akkor, ha az anya maga is túlsúllyal küzd.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések