Terhesség

A második trimeszter kellemetlenségei

Habár a 13. és 26. terhességi hét közé eső időszakot tartják a terhesség legnyugisabb időszakának, azért ekkor is előfordulhatnak kellemetlenségek a kismama életében. Melyek ezek, és hogy lehet megelőzni vagy enyhíteni a tüneteket?
2020. December 22.
A második trimeszter kellemetlenségei (fotó: Getty Images)

Túlzott súlygyarapodás

Akik az első pár hónapban hányingertől, émelygéstől szenvedtek, erre a trimeszterre rendszerint fellélegeznek. Az étvágy nő, így a bevitt kalória is megugorhat, s ezzel együtt járhat a túlzott súlynövekedés is. Nem árt tudni, hogy a második trimeszterben 0,3-0,5 kg hízás a standard a normál (20-25) kiindulási BMI-vel rendelkező kismamáknál.Az egészséges mértékű gyarapodás érdekében válogasd meg, mit eszel – az üres kalóriákat kerüld, tápanyagban gazdag élelmiszerek kerüljenek inkább az asztalra!

Gyomorégés

A hormonok és a növekvő méh számlájára írható ez a kellemetlenség is. A rosszabbul záródó gyomorszájizmok és a nyomás alatt lévő gyomor miatt könnyebben visszaáramolhat a gyomorsav a nyelőcsőbe, ami igen sok kellemetlen percet okozhat a kismamának.Érdemes kerülni a kávét, a csokit, a túl zsíros és fűszeres ételeket. Sokat segít az is, ha plusz párnával emeled meg fekvő helyzetben a felső testedet, fejedet, illetve ha kerülöd a késői vacsorát.

Aranyérbetegség

Terhesség alatt is megjelenhet, de olyan is akad, akinél szüléskor alakul ki a megerőltetés hatására. Miért gyakoribb a várandósság alatt az aranyeres panaszok megjelenése? A méh és baba méretének rohamos növekedésével párhuzamosan a keringés is romlik (nagy a nyomás a vénákra), a vér pangásának köszönhetően pedig visszér és aranyeres panaszok alakulhatnak ki a kismamánál.A végbélzáró izmon belül vagy kívül elhelyezkedő tágult, gyulladt visszér sok kellemetlen, fájdalmas percet tud okozni. Sokat tehetsz a megelőzéséért a bőséges folyadék- és rostfogyasztással, és mozgással. Ha már kialakult, alkalmazz terhesség alatt is használható kenőcsöt a panaszok ellen.

Húgyúti fertőzés

A várandósság hónapjai alatt gyakori probléma a húgyúti fertőzés. Ha szúrást érzel pisilés közben, alhasi fájdalom jelentkezik és gyakorivá válik a vizelési inger, akkor feltétlen fordulj orvoshoz! Próbálj minél több folyadékot fogyasztani, az sokat segít a húgyúti fertőzések megelőzésében.

Izomgörcs és zsibbadás

Éjszaka, de mozgás közben is jelentkezhet lábikragörcs a terhesség alatt. Hozzájárulhatnak a megjelenéséhez hormonális változások, magnéziumhiány, folyadékhiány, megerőltetés, stressz is. Hogy megakadályozzuk az elektrolit-háztartás zavarát, gondoskodni kell a magnéziumpótlásról, különösen a második trimeszterben.A végtagokat érintő másik probléma, ami a második trimeszterben ütheti fel a fejét, az a zsibbadás. Az idegekre, vénákra gyakorolt nyomás az okozója a problémának. A kis mozgatás és az óvatos masszírozás sokat segíthet a kellemetlen érzés elmulasztásában.

Hüvelyi folyás

A második trimeszterben a hüvelyi folyás bőségesebb lehet, ez a szervezet baktériumok elleni védekezésének része. Ám amennyiben nincs erős szaga és szokatlan színe, nem kell aggódni.

Fejfájás

Hormonális okokból, alváshiány vagy stressz miatt jelentkezik a leggyakrabban a második harmadban fejfájás a kismamáknál. Enyhítheti az intenzitást a homlokra, tarkóra helyezett vizes ruha, ha már gyógyszerhez kell nyúlni, akkor paracetamol hatóanyagút válassz!

Légszomj

A trimeszter vége felé a kismamák jelentős hányada megtapasztalja a légszomjat, ami annak köszönhető, hogy a növekvő méh nyomja a tüdőt is, továbbá a progeszteronhormon hat az agy légzésért felelős tartományára is. Aggódni rendszerint nem kell, a baba kellő mennyiségű oxigénhez jut.

Bőrbajok

Ahogy nő a baba és a pocak, úgy növekszik a feszülő érzés a bőrnél, ami viszketéssel is együtt jár. Ajánlott már korán elkezdeni a nagy igénybevételnek kitett bőrfelület krémezését, így a viszketés is elkerülhető, enyhíthető, és csökkenthető a terhességi csíkok (striák) kialakulásának esélye, intenzitása. Utóbbi a bőr hirtelen megfeszülése miatt alakul ki. Eleinte vörös, lilás színűek, majd idővel – szülés után – kifehérednek.A megnövekedett melatin mennyiség miatt a melasma (barna folt az arcon) és a linea negra (barna csík a pocak közepén) okozhat még meglepetést. Ne izgulj, a foltok a szülés után általában eltűnnek.

Fogínygyulladás, ínyvérzés

Az ösztrogén és progeszteronszint növekedése miatt gyakori panasz a fogínyvérzés, ínygyulladás a kismamáknál – szinte minden második kismama találkozik vele. Könnyebben megtelepednek a várandósság alatt a fogágynál a baktériumok. Plakkok alakulhatnak ki, megjelenik az ínygyulladás.A duzzadt, fájdalmas fogíny problémáját komolyan kell venni, hisz a baktériumok a véráramon keresztül bekerülhetnek a véráramra, és az veszélyt jelent a babára, s a mamára nézve is. A gyakoribb fogmosás, puha sörtéjű fogkefe segíthet a megelőzésben. Ha már kialakult, érdemes minél hamarabb felkeresni egy szakembert. 

Orrgondok

A várandósság 6. hetétől fokozatosan a nő a vér mennyisége a szervezetben – a kiindulási 5 liter nagyjából 50%-kal gyarapszik. A megnövekedett vértérfogat orr környéki erekre gyakorolt hatása miatt gyakrabban alakul ki orrvérzés a kismamáknál, különösen megfázás alatt.Ha nálad is jelentkezik, semmiképp se hajtsd hátra a fejed! Szorítsd össze két ujjal az orrszárnyakat, és enyhén döntsd előre az orrod!A progeszteronszint emelkedése és a megnövekedett vértérfogat az orrnyálkahártya duzzadását, az orrjáratok beszűkülését is okozhatja, ami orrduguláshoz vezethet. Hasznos ilyenkor, ha gondoskodsz az otthonod megfelelő páratartalmáról és beszerzel valamilyen tengervizes orrspray-t.

Alvásgondok

A második trimeszterben már kevésbé okoz gondot éjszaka az állandó vizelési inger, de ébredések még lehetnek, és a növekvő pocak sem könnyíti meg az alvást. Ha gyomorégés kínoz éjszaka, akkor a párnás kitámasztás hozhat némi javulást. Stressz esetén próbálj meditálni, rendezni az érzelmeidet, gondolataidat!

Fájdalmak

A 23-24. terhességi héttől jelentkezhet az úgynevezett Braxton-Hicks kontrakció, ami egy kellemetlen, feszítő érzés az alhasban, emlékeztet a menstruációs fájdalomra. Általában semmi ok aggodalomra, mindössze a méhizmok szülésre készüléséről, gyakorlásáról van szó. Sok esetben fizikai aktivitás, stressz, szex, kevés folyadékfogyasztás hatására jelentkezik, leginkább délután, este. Pihenés hatására elmúlik. Ha legalább 5 alkalommal jelentkezik 1 óra alatt, vérzést is tapasztalsz, a fájdalom erősödik és egyre hosszabb, hátfájás is társul hozzá, akkor irány az orvos! Változik a várandósság során a testsúly eloszlása, a tartás, ezen felül nő a súly, ráadásul a progeszteron és a relaxin hatására lazulnak az ízületek, hogy majd a medencén kiférjen a baba. Emiatt gyakori vendég lehet már a 2. trimeszterben is a csípő, hát- és derékfájdalom. Igyekezz kényelmes lábbelit választani, és figyelj a helyes testtartásra üléskor!

Inkontinencia

A növekvő méh, s a meggyengült húgyhólyagzáró izmok hatására előfordulhat, hogy a kismama nehezebben tartja a vizeletet – tüsszentésre, megerőltetésre, köhögésre vizeletcsepegés, csorgás következhet be. A terhesség előtt, alatt végzett gátizomtorna segíthet a medencefenék-izmok megerősítésében. A minden 2-3. kismamánál jelentkező probléma rendszerint a szülés után pár nappal, héttel elmúlik.