A mandula segíthet a koleszterinszint csökkentésében
A megfelelő mennyiségű mandula emelheti a "jó" koleszterin szintjét (HDL), miközben fokozza az általa kifejtett koleszterin csökkentő hatást is - fogalmazta meg egy nemrégiben a Journal of Nutrition című kiadványban közölt kutatás.
h i r d e t é s

A mandula segíthet a koleszterinszint csökkentésében
A kutatók azt is szerették volna vizsgálni, hogy hogyan változik a HDL működése, mely a koleszterin szövetekből való összegyűjtése, majd a testből való eltávolításában való segédkezés. "A HDL igen kicsi, mikor bekerül a keringésbe. Ezután egy szemeteszsákhoz hasonlóan egyre nagyobb és gömbölyűbb lesz, ahogy gyűjti össze a sejtektől a koleszterint, mielőtt a májnak leadná azokat." Az összegyűjtött koleszterin mennyiségétől függően a HDL koleszterinnek öt csoportját ismerjük, mely a nagyon kicsi pre?-1-től a nagyobb, érettebb ?-1-ig terjed. A kutatók reményei szerint a mandula fogyasztásával több ?-1 molekula jön létre, mely a jobb HDL funkció jelzője.
A kutatásban 48 emelkedett LDL szinttel rendelkező férfi és nő vett részt kettő hathetes diétában. Az étrend azonos volt, a mindennapos nasit kivéve. Az egyik diéta során 43 gramm mandulát fogyasztottak mindennap, míg a kontroll időtartam során banános muffint kaptak nassolnivaló gyanánt. A kutatók a vizsgálat elején és végén is megmérték a résztvevők HDL szintjét. A kontroll étrendhez képest a mandulát tartalmazó étrend 19%-kal növelte az ?-1 HDL szintjét.
"A mandula nem zárja ki a szívbetegség kialakulásának kockázatát, azonban egy egészséges alternatíva lehet, ha nassolni szeretne az ember" - magyarázta Kris-Etherton. "Emellett sok rostot, E-vitamint és "jó" zsírokat tartalmaz."
Kapcsolódó cikkeink:
Hozzászólások