Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A magzati farfekvés típusai

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. január 22. | Frissítve: 2021. szeptember 2.

Forrás: babaszoba.hu

Általában a 30-32. héten fordul fejvégű helyzetbe a magzat, de ha később is farfekvésben helyezkedik el, akkor sincs ok az aggodalomra: a vajúdás kezdetéig bármikor megfordulhat. Létezik magzat külső megfordítása is.

Fejvégű és farfekvéses magzat
Mindennek azért van jelentősége, mert Magyarországon sok kórház esetében fel sem merülhet a hüvelyi szülés lehetősége, ha a magzat nem fejvégű. Egy része a kórházaknak a spontán megindulást engedélyezi, tehát megkezdődhet a vajúdás magától, de császármetszéssel kell megszületnie a babának. A kórházak másik fele még ennyire sem megengedő és programcsászárra kötelezi az anyát.
Farfekvéses hüvelyi szülést nagyon kevés szülész-nőgyógyász vállal. Pedig létezik komplikáció nélküli faros szülés, igaz rengeteg türelem kell hozzá. Az sem árt, ha a magzatnak nagy a popsija és kicsi vagy átlagos a fejkörtérfogata. Éppen ezért szokták ultrahang vizsgálattal megbecsülni a magzat súlyát és fejkörtérfogatát is.
A farfekvésnek két típusa létezik: a teljes (vagy totális) farfekvés illetve a részleges farfekvés.
A teljes farfekvés esetében a szüléskor a baba lába jelenik meg elsőként. A részleges esetében pedig a baba feneke mutatkozik meg elsőként.
Farfekvéses magzati elhelyezkedés esetén meg lehet próbálni a megfordítását méhen belül. Erre szülészek szoktak alkalmazni módszereket, ezt nevezzük külső megfordításnak. Praktikák is léteznek amelyekkel a kismama egyedül is próbálkozhat, ilyen az Enkin-torna. Ez egy térdelő-könyöklő, laza csípőt igénylő póz, amit naponta 15 percig érdemes csinálni.
Kapcsolódó cikkeink farfekvés témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések