Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A magzat mozgása: mikor lehet észlelni és milyen érzés?

Szerző: Babaszoba.hu

2017. június 14. | Frissítve: 2021. január 20.

Forrás: babaszoba.hu

Minden terhes kismama alig várja, hogy érezze az első magzatmozgásokat. Hányadik héten számíthatsz rá és hogyan írható le az érzés?

Mikor lehet érezni először a magzatmozgást? Milyen érzés?

Általában a 18-20. terhességi hét között lehet először érezni a magzat mozgását első terhességnél. Többedik terhesség esetében az anyák többsége már korábban felismeri a jeleket. Ez persze nem kőbe vésett, vannak, akik pár héttel korábban is határozottan érzékelik a babát.
A magzat egyébként már korábban is mozog, csak nem érezhető, a 8-10. hét környékén forgolódik, nyújtózkodik.
Sokféleképpen számolnak be az anyák az érzésről, amit kisbabájuk mozgása kelt bennük: az érzés olyan, mintha egy buborék pukkanna, mintha kaparászna, hasonló ahhoz, ahogy a tenger hullámzik, rebbenésszerű, mintha egy könnyű kis pillangó simogatna a szárnyaival, vagy mintha finoman bugyborékolna a víz. A leírások közös pontja a finom, leheletnyi mozgás, kellemes, megható érzés.
Később, nagyjából a 20. héttől, amikor már szinte mindenki érzékeli a magzat mozgását, változik az érzékelés is, hiszen ez már a ficánkolós időszak kezdete, megindul az erőteljesebb mozgás, rúgásokkal, könyöklésekkel és csuklásokkal. Sokszor kívülről is látszik a benti mozgás, így a környezet is tapasztalhatja azt, igaz csak látványában. A 30. héttől még erőteljesebbek lesznek a rúgások, könyöklések, majd ahogy egyre kevesebb helye marad a magzatnak inkább fészkelődést tapasztal az anya.
Kapcsolódó cikkeink magzatmozgás témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések