Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A magzat méretei a terhesség alatt - 2. trimeszter

Szerző: Babaszoba.hu

2021. május 10.

Forrás: babaszoba.hu

Elérkezett a második trimeszter, ettől a gesztációs szakasztól beszélünk magzatról. Az intenzív fejlődés tovább folytatódik, a magzat egyre jobban kezd hasonlítani a majdani újszülöttre.

A magzat méretei a terhesség alatt - 2. trimeszter (fotó: Getty Images)
A legtöbben a második trimesztert tartják a terhesség legnyugodtabb időszakának. Lássuk, mennyit fejlődik a magzat ebben a trimeszterben.

A magzat méretei a 2. trimeszterben

Továbbra is intenzíven növekedik a magzat, egyre jobban kezd hasonlítani a majdani újszülöttre. Kialakult az orra és álla.
A magzat a 13. héten rohamos növekedésnek indul, lassan a helyükre kerülnek a fülek. Ezen a héten alakulnak ki a hangszálak. Hossza kb. 7 cm és 23 gramm a súlya.
A 15 hetes magzat egész testét lanugo borítja, a haj is növekedésnek indul. Csontjai egyre erősödnek. Ezen a héten már elkezdi az ujját is szopni. Már 9 cm-es a hosszúsága. A 10 centimétert 16 hetes kora körül éri el, éppen azon a héten, amikor a magzat, igaz még csak csukott szemmel elkezd pislogni. Megjelennek az ízlelőbimbók is.
A 18.héten már nagyon hasonlít egy kisbabához, a törzs hossza eléri a fej a nagyságát. A magzat kezein és lábain ujjbegyek formálódnak. A magzat teljes hossza már elérheti a 20 cm-t és súlya a 150-200 grammot. Két héttel később már a terhesség félidejénél járunk, a magzat kb. 25 cm és 280-300 grammos. A mozgása igen változatos lesz, forog, kígyózik, bokszol, rugdos, ha megriad valamitől ugrik egyet.
A 21.héttől lassulni kezd az elmúlt hetek erőteljes növekedése, de a szervek tovább fejlődnek. Igen aktívan mozog, már bukfencezik is. A magzat méretei: 26-27 cm hosszú és súlya 350-400 gramm.
A következő hetekben a magzat folyamatosan készül a méhen kívüli életre, érzékszervei egyre érettebbé, fejlettebbé válnak. Ha zenét hall, reagál rá. A kéz és lábujjak körmei már elnyerik végleges formájukat. A 24.héten kezd el a magzati tüdő surfactant termelni. Ezen a héten már egyértelműen érzékelhető, ha a magzat csuklik. A 25.héten már közel 700 grammos és 34 cm hosszú a magzat. Erőteljes fejlődésnek indul a gerinc, a csontok egyre erősebbek.
Közeledünk a második trimeszter végéhez. A 26.hetes magzat tüdeje tovább fejlődik, a surfactant beborítja a léghólyagok belső felületét, így kilégzés közben már megakadályozza azok összeesését. Kialakul a jellegzetes alvás-ébrenlét mintázatuk. A hallása már teljesen fejlett. . Ennek a trimeszternek a végén kezd nyiladozni a szem. A második trimeszter végén már 35-40 cm hosszú a magzat és kb. 1 kilogramm. Ha a trimeszter végén megszületne, bár még nagyon fejletlen lenne a tüdeje, de már nagy esélye lenne a túlélésre.


Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák