Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A magzat fejlődése - Mekkora a babád épp most?

2016. december 9.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség hosszú 9 hónapja alatt bizonyára te is sokszor arra gondolsz: vajon mekkora a babád? A centiméterek helyett most egy sokkal kézzel foghatóbb mércét mutatunk, így jobban el tudod képzelni, hogyan nő hétről-hétre a magzat a méhedben.

Vajon mekkora lehet a kisbabád?


Persze kisebb-nagyobb méretkülönbségek akadnak az ugyanolyan korú magzatok között, de nagyjából így kell elképzelni őket.
Épp csak most maradt ki a menstruációd és a kezedben tartod az első pozitív terhességi teszted? Gratulálunk!
Az ultrahangfelvételen már a petezsák is látszódik. Képzeld, a 4 hetes kisbabád most akkora, mint egy mustármag! Mi jön ezután? És hogyan fejlődik a magzat odabent? A verywell.com összeállításából kiderül.
5. hét - Gránátalma mag
A kisbabád 5 hetesen akkora, mint egy gránátalma magja. Izgalmas hét ez, most kezd el a kisbabád szíve verni, de ezt még a legérzékenyebb ultrahang sem igen mutatja ki.
6. hét - Borsó
A méhlepény lassan formálódni kezd, az irányítást azonban még nem veszi át. Érdekesebb, hogy a 6. héten kezdenek el formálódni a lábak és karok.
7. hét - Áfonya
Nehéz elhinni, de egy áfonya méretű magzat okozza a fáradtságot és gyengeséget, amit most érzel. És azt is, ha pattanásossá vált az arcod. A 7 hetes magzat szívverését már kimutatja az ultrahang is.
8. hét - Málna
A magzat mozogni kezd, de te ebből semmit nem veszel észre. Ezen a héten alakulnak ki a kis kezek ujjai és a lábujjak.
9. hét - Kelbimbó
A 9 hetes babának már vannak heréi vagy petefészkei, a nemétől függően. Persze ebben a korában te még nem tudhatod, kisfiút vagy kislányt hordasz a szíved alatt, de azért jó érzés tudni, hogy már alakulnak a dolgok. Kisbabád még mindig sokat mozog, a súlya pedig épp egy gramm.
10. hét - Pekándió
A magzat farka eltűnt! A felső ajkai megjelentek. Szépen gyarapszik, súlya már négy gramm, mérete egy pekándióhoz hasonlítható.
11. hét - Datolya
A kisbabádnak bizony nagy a feje ebben az időszakban, mintegy a teste felét a feje tölti ki. Ultrahangon talán furcsának is látszik, de hidd el, ez teljesen normális, tökéletesen fejlődik. Még születéskor is nagynak hat a feje a testéhez képest. Ezen a héten nőnek ki a körmei is.
12. hét - Mandarin
A babád akkora, mint egy nagy mandarin. Szívverését az orvosod Doppler ultrahang vizsgálattal is hallja. Ugye milyen csodálatos érzés? Kisbabád agyának a szerkezete is ekkor válik véglegessé, ez egészen a születéséig így is marad.
13. hét - Japán körte
A magzat fejlődése itt tart: a kis "japán körtéd" 20 foga ezen a héten alakul ki. És ami a legfontosabb: átléptél a második trimeszterbe! A méhlepényed súlya nagyjából 30 gramm. A
14. hét - Sárgabarack
Tudtad, hogy a kisbabád már a magzatvízben is tudja gyakorolni a légzést? Elképesztő, ugye? A magzat mérete 14 hetesen egy sárgabarackéhoz hasonló, sokat mozog, de te ebből még mindig nem érzel semmit.
15. hét - Alma
A babád még csak akkora, mint egy alma, de lassan szükséged lehet kismamaruhákra. Ezen a héten alakul ki a magzat hajszerkezete, még az is, hogy hol lesz a forgója.
16. hét - Csillaggyümölcs
Ha szerencsés vagy, ezen a héten megtudod a kisbabád nemét.
17. hét - Karórépa
A kisbabád ekkorra már nehezebb, mint a méhlepény. Születésekor a baba súlya nagyjából a placenta hétszerese. 17 hetesen fejlődik ki a magzat hüvelykujja.
18. hét - Articsóka
A kisbabádnak ekkor alakul ki az ujjlenyomata, ami egyedivé teszi őt, még akkor is, ha ikerbaba. Csontjai egyre keményebbé válnak.
19. hét - Mangó
Elkezdenek kialakulni a tejfogak mögött a maradandó fogak is, magzatod testét finom szőr, lanugo borítja. A kicsi mérete nagyjából egy mangóéhoz hasonlítható, talán érzed is már, hogy egy ekkora gyümölcsöt cipelsz. Súlya 8 dkg. Ahogy a mangók mérete is eltérő, úgy a 20 hetes babáké is. Ebben a genetikának és más egyéb tényezőknek is szerepe van.
20. hét - Sárgarépa
Ha ezen a héten ultrahangvizsgálatra mész, akkor azt tudhatod meg, hogy a kisbabád nagyjából olyan hosszú, mint egy sárgarépa. Ezen a héten már nagyobb pontossággal tudják megállapítani a babád nemét. Te szeretnéd tudni?
21. hét - Kínai kel
Túl vagy a terhesség felén! Kisbabád folyamatosan nő, súlya és mérete minden magzatnak más és más, de ebben a korban nagyjából olyan hosszúak, mint egy kínai kel, súlyuk pedig kicsivel fél kiló alatt van. Ne keseredj el, ha még nem érzed a mozgását!
22. hét - Kalifornai paprika
A babád folyamatosan gyarapodik és a méhen kívüli életre készül.
23. hét - Édesburgonya
Növekszik a babád, egyre szűkebbé válik számára a méhed. Ezt jelzi is neked, valószínűleg te is érzed majd a kis akrobata fészkelődését!
24. hét - Zeller
Ha a babád kinyújtózna, akkora lenne, mint egy zeller. Életképessége szempontjából ez a hét egy nagyon fontos mérföldkő.
25. hét - Káposzta
Most kezdenek el igazán keményedni a babád csontjai, elindul a csontképződés folyamata.
26. hét - Cukkini
Ha most nyújtózna ki a kisbabád, olyan hosszú lenne, mint egy szép cukkini.
27. hét - Manióka
Ezen a héten a kisbabád súlya eléri az egy kilogrammot, ami hatalmas teljesítmény. Több magzatvíz is termelődik a szervezetedben ebben az időben.
28. hét - Karfiol
Egy karfiolnyi kisbaba van már a méhedben, aki képes a szempilláit rebegtetni. Ezen a héten veszi fel azt a tipikus összekuporodós pózt, amit születésekor is tapasztalni fogsz. Összegömbölyödik, fejét leteszi.
29. hét
Kialakulnak a vörösvérsejtjei, ami hatalmas lépés a magzat fejlődésében.
30. hét - Padlizsán
A méhed jelezni kezdhet neked. A Braxton-Hicks összehúzódások azonban ártalmatlanok, nem a szülés beindulását jelzik, de ha gyanúsnak érzed az összehúzódásokat, keresd fel az orvosodat.
31. hét
Fájnak a bordáid? Ez azért van, mert ahogy a baba növekszik, a méhed felfelé nő. A 31 hetes baba írisze már reagál a fény változásaira: kitágulnak és összehúzódnak a változások hatására. Igen, az anyaméhben nem 100%-os a sötétség.
32. hét - Sütőtök
Ha úgy érzed, a kisbabád akkora, mint egy sütőtök, igazad van! És olyan nehéz is, mintha egy tököt cipelnél. De ne aggódj, nem fog kiesni, még ha úgy is érzed. A pocaktámasz használata könnyíthet a terheden.
33. hét
Tudtad-e, hogy most 1 kilogramm súlyú magzatvíz van a méhedben? Na és mekkora kisbabád? Már majdnem 2 kg! Nagyon jó érzés, hogy ilyen szépen fejlődik, ugye?
34. hét - Kis görögdinnye
Egyre többször érezhetsz méhösszehúzódásokat. Ezek nem fájdalmasak, de kellemetlenek. Viszont vannak nők, akik észre sem veszik a méhösszehúzódásokat, csak akkor, ha megfogják a pocakjukat. Tudtad, hogy egy 34 hetes magzat akár 4 dl vizeletet is ürít egy nap?
35. hét
Mindössze 5 hét van hátra a terhességed 40 hetéből. Félelmetes érzés, ugye? Normális, ha fáradtnak érzed magad. Kisbabád növekszik és helyezkedik, egyre mélyebbre a medencédben, ami megkönnyíti a légzésedet, cserébe viszont nagyobb nyomást gyakorol a húgyhólyagodra.
36. hét - Ananász
A kisbabád összegömbölyödve akkora, mint egy ananász. Már készen áll a születésre, de jó, ha még odabent marad. A 36-40. hét között hatalmas fejlődésen megy még keresztül a magzat, agya drámaian megnő ebben az időben. Ez segíti őt a későbbi légzésben és a születése utáni testhőmérséklet szabályozásban is. Szóval ez az időszak nagyon fontos.
37. hét - Jákafa
Ha ezen a héten indul be a spontán szülés, nincs mit tenni. A mesterséges szülésindításra viszont nem a legbiztonságosabb időpont, mert a babának nehézségei támadhatnak a légzéssel.
38. hét - Spárgatök
A hátad valószínűleg már fáj, a lábaidat pedig fogalmad sincs, mikor láttad utoljára. Gondoltál már a pedikűrre? És amit még ideje megtenned: összepakolni a kórházi csomagot.
39. hét
A 39. terhességi hét a teljes terhességi időszak kezdete. Eddig a hétig nem indítják be a szülést az orvosok, mert kockázatos mind a babára, mind rád nézve. Ezen a héten már nem nő ugrásszerűen a kisbabád, az agya és tüdeje fejlődésének utolsó simításai történnek meg.
40. hét - Hatalmas görögdinnye
Ahogy a görögdinnyének is többféle mérete és alakja van, úgy a te kisbabád is egyedi. Hogy pontosan hány centivel és hány kilóval születik, azt még a legpontosabb ultrahang vizsgálat sem tudja megállapítani, sok múlik a genetikán.

A 40 hetes magzat akkora, mint egy szép, nagy görögdinnye

41. hét
A 41. hét nagyon vicces is lehet. Ha megkérdezik: "mikorra várod a babát", mondhatod, hogy "a múlt hétre". Ha nem indul be a szülés, de az orvosod úgy látja, veled és a babáddal is minden rendben van, akkor valószínűleg várakozásra int majd.
42. hét
Hihetetlenül türelmes vagy. A babád szép, egészséges. A legtöbb orvos azonban a 42. hétnél nem vár tovább. Ha ezen a héten sem indult be a spontán szülés, be fogják indítani a folyamatot.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések