Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A magas vércukorszint következményeiÍgy hat a testedre, ha nem törődsz a vércukorszinteddel

Szerző: Babaszoba.hu

2018. július 6. | Frissítve: 2020. június 27.

Forrás: babaszoba.hu

Nem is gondolnád, mennyi kártékony folyamatot indít be a testben a magas vércukorszint. Ne bagatellizáld el a karbantartását, előzd meg a bajt!

A magas vércukorszint következményeit
AWebMD egészségportál összegyűjtötte azokat a következményeket, amelyek a magas vércukorszinttel járnak. 

1. Többet kell vécére járnod

A májadnak keményen kell dolgoznia, hogy feldolgozza a véredbe került hatalmas mennyiségű cukrot. Mikor ez már nehezen megy, a szervezeted megszabadul tőle, igen ám, de mindazzal a vízzel együtt, amire viszont nagy szüksége volna.

2. Állandóan szomjas leszel

Ahhoz, hogy a tested megszabaduljon az extra cukortól, vizet von el a szövetekből. Mivel erre a vízmennyiségre szükséged van, hogy energiád legyen és megfelelően működjenek a szerveid, azt a jelet kapja az agyad, hogy szomjas vagy, így több folyadékot veszel magadhoz.

3. Kiszárad a szád

Mivel a tested elvonja a vizet, az ajkaid kiszáradnak és a szád szélei berepedezhetnek. A csökkent nyáltermelés és a sok cukor miatt könnyebben megfertőződhetsz. Az ínyed megdagadhat, a nyelveden és a szádban pedig fehér foltok, sebek (afták) jelenhetnek meg. Fogyassz minél több vizet, és időnként rágj cukormentes rágógumit!

4. Kiszárad és berepedezik a bőröd

A vízelvonás bőrszárazságot, kirepedezést okozhat különösen a lábaidon, könyöködön, lábfejeden és a kezeiden. A magas vércukorszint az idegrendszert is károsítja. Ezt diabéteszes neuropátiának nevezik és olyan tünetekkel jár, mint a zsibbadás, érzéskiesés, izomgyengeség vagy a járászavar.

5. Látásproblémáid lesznek

A tested nemcsak a bőrödből, de a szemedből is vizet von el, így nehezedre eshet a fókuszálás. A magas vércukorszint károsíthatja a vérereket a szem hátsó részén (a retinán), ami hosszú távú látásromlást, sőt akár vakságot is okozhat.

6. Folyton fáradt leszel

Ha 2-es típusú cukorbetegséged van, és túl sokszor magas a vércukorszinted, egyre kevésbé leszel érzékeny az inzulinra, ami az energiát szállítja a sejtjeidnek. Az "üzemanyag? hiányában tehát meglehetősen fáradt leszel. Ugyanez a fáradtságérzet 1-es típusú diabétesz esetén is kialakulhat, mivel a tested nem tud inzulint termelni. Ha nem kezeled megfelelően, a vércukorszinted tartósan az egekben lehet, ami nagyon káros. Mindenképpen fontos, hogy egy orvossal szorosan együttműködve javíts az állapotodon.
Kapcsolódó cikkek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák