Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A magas prolaktinszint és a teherbe esés

Szerző: Babaszoba.hu

2016. szeptember 7.

Forrás: Budai Endokrinközpont

Egyre több nő küzd napjainkban teherbeesési nehézségekkel, melynek hátterében többek között a kitolódott gyermekvállalási szándék, a stressz, az egészségtelen életmód, valamint hormonális zavar is állhat.

A magas prolaktinszint és a teherbe esés

Ez utóbbi esetben igen gyakori probléma a megemelkedett prolaktinszint, ami bizony gátat szabhat a gyermekáldásnak. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa és PCOS/inzulinrezisztencia specialistája szerint a probléma szerencsére kezelhető.

Mit befolyásol a prolaktin?

A terhességi hormonként is ismert prolaktin leginkább a várandósságot és a tejelválasztást hivatott támogatni, ezért szintje terhesség és szoptatás esetén a legmagasabb. Ám szerepe itt még nem ér véget, ugyanis más nemi hormonokkal együtt az anyagcsere és a növekedés folyamatában is részt vesz. Fontos tudni, hogy babavárás nélkül is termeli a hipofízis - ráadásul mindkét nem esetében-, ám lényegesen kevesebb mennyiségben. Mennyisége nem állandó, ugyanis napszaki ingadozást mutat, tehát nem ugyanazt az értéket kapjuk reggel és este- és ezt a vérvételek alkalmával is figyelembe kell venni!

Magas szintje hátráltatja a teherbe esést

Terhesség nélkül előfordulhat, hogy megemelkedik a prolaktin szintje- ezt okozhatják bizonyos gyógyszerek, betegségek (pl. IR, PCOS, pajzsmirigyzavar, agyalapi mirigy daganata), ám leggyakrabban a stressz tehető érte felelőssé. A normálisnál magasabb értéke nemcsak kellemetlen tüneteket okozhat, de a teherbe esést is megnehezíti, mivel gátolja a ciklushoz szükséges női nemi hormonok termelődését. Ennek megfelelően sem a tüszőérés, sem a beágyazódás nem következhet be. Ezért van az, hogy rendszeres, gyakori szoptatás során minimális a gyermeknemzés esélye, hiszen ekkor igen magas a prolaktinszint - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa és PCOS/inzulinrezisztencia specialistája.

Mit lehet tenni?

Először is fontos, hogy próbálja meg minimálisra csökkenteni életében a stresszt, ami az egyik legnagyobb akadálya a teherbe esésnek, hiszen ekkor gyorsan megnő a prolaktinszint. Érdemes vérvétel útján hormonvizsgálatot végeztetni, hogy fény derülhessen az egyéb hormonális zavarokra is, hiszen a magasabb inzulinszint és a pajzsmirigy alulműködése is befolyásolhatják a prolaktin termelődését!
Dr. Koppány Viktória szerint gyógyszeres kezeléssel remekül kordában tartható a hormon mennyisége, ám ha a problémát az agyalapi mirigy jóindulatú daganata okozza (prolaktinoma), akkor műtéti beavatkozásra lehet szükség, ami után visszaáll az érték a referenciatartományba.
Magas prolaktinszint tünetei
 • teherbeesési nehézségek
 • libidócsökkenés
 • fáradékonyság
 • várandósság/szoptatás nélküli tejcsorgás (férfiaknál is)
 • férfiaknál az emlők megnagyobbodása
 • hízás, alvászavarok

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák