Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A legtöbb nő bűntudatot érez a vetélés miatt

Szerző: Babaszoba.hu

2019. október 19. | Frissítve: 2021. november 17.

Forrás: babaszoba.hu

Egy felmérés szerint a nők többsége magát hibáztatja a vetélés miatt, hiába a kismama önhibáján kívüli a veszteség.

A legtöbb nő úgy gondolja, az ő hibája a vetélés (Fotó: iStock)
A vetélés sajnos gyakori, a várandós nők akár 10-25%-át is érinti. A legtöbb vetélés az első trimeszterben történik, olyan okokból, ami a kismama önhibáján kívüli. Arra sincs lehetőség a legtöbbször, hogy megakadályozzuk a vetélést, és nincs semmi, amit másképp lehetett volna tenni azért, hogy ne történjen meg. Egy új tanulmány szerint azonban a nők továbbra is régi mítoszokra, olyan okokra hivatkoznak, amivel önmagukat okolhatják a veszteségért.
Az Ava nevezetű cég készített egy felmérést, amelyből az derült ki, hogy az elvetélt nők 66%-a magát hibáztatja. Pedig a vetélés sokszor kromoszóma rendellenesség eredménye, amivel a megkérdezett nők 81-95%-a tisztában is volt. Ennek ellenére a többség mégis úgy érezte, hogy a veszteséget olyan tényezők okozták, amely az ellenőrzésük alatt állt, például a stressz (59%), az intenzív testmozgás (27%), vagy a nehéz tárgyak emelgetése (27%). A témában végzett korábbi tanulmányok azonban nem bizonyították, hogy ezek közül bármelyik is valódi tényező lehetne.
Az Ava tudományos vezetője, Lindsay Meisel szerint ennek az lehet az oka, hogy a vetélésen átesett nők a legtöbbször nem kapják meg a veszteség után a szükséges ellátást, támogatást. - Ha valaki kisbabát vár, akkor igyekszik arra összpontosítani, amire számíthat, a tünetek megismerésétől kezdve addig, mit kell megtenni a lehető legegészségesebb terhességért. A vetélésen átesett nőknek hasonló dolgokra lenne szüksége, meg kellene tudniuk, pontosan mi is történt a szervezetükben, mire kell számítania ezután, és mire lehet szükségük - mondta el Meisel, aki szerint általában nem kapják meg a nők ezeket az információkat az egészségügyi dolgozóktól.
A felmérést 3440 egyesült államokbeli nő bevonásával készült, akik 75%-a azt mondta, hogy azonnal meg akarja próbálni a vetélés után a teherbe esést, 49%-uk pedig azt, hogy orvosaik azt tanácsolták nekik, hogy várjanak még néhány ciklusig, mielőtt megkezdik a próbálkozást - pedig a kutatások azt mondják, hogy jó, ha a nők vetélés után már az első ciklustól újra próbálkoznak. Lindsay Meisel ehhez hozzátette azt is, hogy a felmérések szerint azoknál a nőknél, akik a vetélés utáni első hat hónapban próbálkoznak ismét a teherbe eséssel, kisebb esélye annak, hogy ismét elvetélnek.
A kutatást már korábban is elvégezték, és annál a nők 70%-a azt gondolta, hogy a vetélését a stressz okozta, 27%-uk pedig azt, hogy biztosan ők tettek valamit, ami miatt veszteség érte őket. A 2019-es kutatás azt bizonyítja, hogy egy év alatt alig változott erről a nők felfogása, és továbbra is rengeteg a mítosz és a félreértés. - Nagyon sokszor halljuk, hogy milyen gyakori a vetélés, és azt is, hogy ez nem a nők hibája. Általában azt gondoljuk, hogy ez velünk nem történhet meg. Nagyon sok nőtől hallottam azt, hogy a vetélés miatt elvesztették a testük feletti kontrollt, és a kutatásban résztvevők 35%-a mondta azt, hogy a vetélés arra motiválta őket, hogy jobban nyomon kövessék a termékenységüket - mondta a kutatás szerzője.
(Cikk forrása: thebump.com)
Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések