Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A légszennyeződés növeli a baktériumok ellenállóképességét

Szerző: Babaszoba.hu

2017. március 7. | Frissítve: 2017. március 10.

Forrás: Medipress

A légszennyeződés világszerte évi 7 millió ember haláláért tehető felelőssé, mellyel a nemzetközileg regisztrált halálesetek számának 1/8-át teszi ki.

A légszennyeződés növeli a baktériumok ellenállóképességét

Fő komponense a feketeszén, mely fosszilis üzemanyagok égetésekor keletkezik, úgymint dízelolaj, bioüzemanyagok és biomassza. A University of Leicester kutatói teamje legutóbb azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a feketeszén, mint fő légszennyező anyag, a légúti fertőzésekért leggyakrabban felelős baktériumok viselkedését.
A kutatás két fő humánpatogén kórokozóra, a Staphylococcus aureus és a Streptococcus pneumoniae nevű baktériumokra fókuszált, melyek előszeretettel okoznak légúti megbetegedéseket és hajlamosak magas szintű gyógyszerrezisztencia kialakítására. Vizsgálatuk során megmutatkozott, hogy a légszennyezőanyag hatása megváltoztatta a baktériumok terjedésének és telepképződésének formáját, mely valószínűleg szerepet játszhat abban, hogyan képesek ezek a baktériumok légúti rendszerünkben elrejtőzni és küzdeni immunrendszerünk ellen.
Konkrétabban megvizsgálva azt találták, hogy a feketeszén-expozíció hatására megváltozott a Staphylococcus aureus törzsek antibiotikum elleni toleranciája és jelentősen megnőtt a Streptococcus pneumoniae baktériumok penicilinrezisztenciája, mely első vonalbeli terápiás gyógyszernek számít tüdőgyulladások esetén. Mindemellett a feketeszén-expozíció a Streptococcus baktériumok orrnyálkahártyából alsóbb légutakba való átterjedésében is nagy segítségnek bizonyult, mely kulcsmomentumnak számít a tüdőgyulladás kialakulási folyamatában.
"A világon mindenki egységesen ki van téve a légszennyeződésnek minden egyes levegővétel során. A légszennyeződés egy-egy emberre való hatásának mértékét sajnos nem tudjuk befolyásolni. Annak megértésével, hogy mi és hogyan károsítja egészségünket és globális szintű változtatásokkal viszont talán mégis felvehetjük a küzdelmet a minket érő káros hatások ellen." - nyilatkozta a kutatás két munkatársa, Dr. Shane Hussey és Dr. Jo Purves.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések