Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A légszennyezettség nyomot hagy a méhlepényen

Szerző: B.G.- babaszoba.hu

2018. szeptember 19. | Frissítve: 2020. január 1.

Forrás: babaszoba.hu

A légszennyezés káros hatásai az emberi szervezetre közismertek. Egy vizsgálat szerint a placentát is eléri a légszennyezettség.

A légszennyezés a placentán is átjuthat
A londoni Queen Mary Egyetem kutatói öt londoni terhes nőnél találtak bizonyítékot arra, hogy a légszennyezettség a méhlepényen is megjelenik. Mind az öt nő tervezett császármetszésen ment át, mindannyian Londonban éltek a várandósságuk alatt és egyikük sem dohányzott soha.
A placentában észlelt szénrészecskék megegyeznek azokkal, amelyeket a fosszilis energiahordozók égetésével jönnek létre. Ez az új tanulmány megerősítette azokat a félelmeket, amelyek szerint a légszennyezés károsíthatja a magzatot.
Mind az öt baba egészségesen született, császármetszéssel. A kutatók a megszületés után vizsgálták meg a placentát. A méhlepény vizsgálata során szénrészecskéket fedeztek fel a placentán.
Dr. Lisa Miyashita, a tanulmány vezető kutatója és a londoni Queen Mary Egyetem posztdoktori kutatója szerint a levegőszennyezésnek való kitettség összefüggésbe hozható a koraszüléssel, az alacsony születési súllyal, a gyermekkori légzőszervi megbetegedések kockázatával és a csecsemőhalandósággal. "Eddig kevés bizonyíték volt arra, hogy a belélegzett részecskék átjutnak a vérbe a tüdőből."
Régóta tudjuk, hogy a légszennyezés befolyásolja a magzat fejlődését, és hatással lehet az egész életükre "- mondta. "Arra voltunk kíváncsiak, hogy az anya által belélegzett szennyezett levegő, az anya tüdején át, átjut-e a placentán."
Dr. Norrice Liu, gyermekorvos, klinikai kutató a szeptemberben Párizsban megtartott Európai Légzőszervezet Nemzetközi Kongresszuson kifejtette, hogy a szénrészecskék nagy részét a makrofágok kitakarítják a tüdőből, és csak nagyon kis része tör át az első védelmi vonalon és kerül a véráramba. "Eredményeink az első bizonyíték arra, hogy a belélegzett szennyező részecskék átjuthatnak a tüdőből a keringésbe, majd a méhlepénybe. Nem tudjuk, hogy az általunk talált koromrészecskék átkerülhetnek-e a magzatba, de a bizonyítékok azt sugallják, hogy ez lehetséges. Azt is tudjuk, hogy a részecskéknek nem kell bejutniuk közvetlenül a baba szervezetébe ahhoz, hogy kedvezőtlen hatást fejtsenek ki. A várandós nőknek érdemes elkerülniük a nagyon szennyezett környékeket."
(via)
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések