Terhesség

A legnépszerűbb elméletek arról, miért indul meg a szülés

Bár számtalan hipotézis létezik, még mindig nincs biztos válasz arra, mi is indítja meg egészen pontosan. Ez talán az élet egyik legnagyobb rejtélye - azonban néhány elmélet van a témában.
2020. Február 29.
A legnépszerűbb elméletek arról, miért indul meg a szülés (Fotó: Getty Images)

Ahogyan a Midwives Online is írja, az orvosok hagyományosan gondolják, hogy az édesanya teste kezdi meg a szülést, de a közelmúltban felbukkant egy olyan elmélet is, hogy a baba továbbít jeleket az anyának. Tehát a baba jelzi, amikor készen áll arra, hogy világra jöjjön.

Annak ellenére, hogy az egyes terhességek és a szülések eltérnek egymástól, az biztos, hogy a szülés mindig ugyanabból a 3 szakaszból épül fel. Az első, korai szakaszban a méhszáj elkezd tágulni, a másodikban teljesen kitágul a méhszáj, és egyre gyakoribbak az összehúzódások, az utolsó szakaszban pedig elkezdődik a kitolás, amely a baba születésével, majd a méhlepény kitolásával zárul.

De mi indítja el ezeket a folyamatokat? A legnépszerűbb elméletek a következők!

Az anya agyalapi mirigye oxytocint szabadít fel

Az egyik legnépszerűbb elmélet, hogy az édesanya szervezete, egészen pontosan az agyalapi mirigye oxytocint szabadít fel, amikor a baba teljesen kifejlődött, és készen áll megszületni. Ez az a hormon, amely serkenti az összehúzódásokat, és felkészíti a méhnyakat a szülésre. Segít, hogy a méhnyak és a méhszáj megfelelő pozícióba kerüljön, és minél jobban ki tudjon tágulni a hüvely a szüléshez.

A baba tüdeje küld jeleket az anya szervezetének

Carole Mendelson, Jennifer Condon és Pancharatnam Jeyasuria kutatók tettek közzé egy tanulmányt a Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában arról, hogy a magzat tüdeje ad jelet arról, hogy itt az ideje a szülésnek. Amikor a baba tüdeje eléri a teljes fejlettséget, olyan fehérjéket termel, amelyek az anya szervezetéhez is eljutnak, és ott prosztaglandinek – hormonhatással rendelkező molekulák – hullámát továbbítják, ez pedig beindítja a szülést. A Mayo Clinic szerint a csecsemő szervei közül a tüdő az, ami a legtovább fejlődik az anyaméhben.

Dr. Mendelson szerint a tüdőben termelődő felületaktív fehérje úgy viselkedik, mint egy szülést jelző hormon, amely jelt ad az anyának, amikor a tüdő elérte azt a fejlettségi szintet, hogy a baba képes legyen lélegezni. – Azt senki sem tudja még, mi okozza a koraszülést vagy az időben történő szülést. Számos biokémiai történés zajlik, de úgy gondoljuk, ez a felületaktív protein lehet az elsődleges szignál – mondta a szakértő.

A baba mellékveséje jelzi, hogy eljött a szülés ideje

Egyes elméletek szerint a csecsemő mellékveséinek érése lehet az, amely jelt adhat arról, hogy elérkezett a szülés ideje. Habár a csecsemő agya a második trimeszterben már kifejlődik, a 25-28. hét körül, a mellékvesekéreg csak a 38-40. hét környékén éri el a teljes fejlettségi szintet.

A hipotalamusszal és az agyalapi miriggyel együtt a mellékvesék alkotják a HPA tengelyt, amely ha teljesen kifejlődött, a mellékvesék elkezdik kiválasztani a kortizol hormont. A kortizol felszabadulása a méh progeszteron és ösztrogén egyensúlyét felborítja, és ezzel megindul a szülés.

(Cikk forrása: romper.com)