Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A leggyakoribb bőrproblémák a terhesség alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2019. február 23. | Frissítve: 2022. február 26.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség megszépít - legalábbis ezt állítja egy régi mondás. Valójában azonban a várandós kismamának jó néhány bőrproblémával meggyűlhet a baja. Szerencsére, ezek többsége a szülés után el is múlik.

Pattanások

Még akkor is, ha egyébként szép, tiszta és egyenletes a bőrünk, a terhesség alatt megjelenhetnek rajta kisebb-nagyobb pattanások. Ezek kialakulásának hátterében a hormonális változások állnak - egyáltalán nem az ápolatlanság vagy a nem megfelelő étkezési szokások okozzák a pattanásokat! A megfelelő arctisztítással, a fényvédelemmel és a pattanások piszkálásának mellőzésével sokat tehetünk azért, hogy a bőrhibák ne okozzanak maradandó hegeket.
Melyek a leggyakoribb bőrproblémák a terhesség alatt?

Terhességi csíkok (striák)

Ahogy nő a pocak, úgy jelenhetnek meg ezek a jellegzetes, lilás vagy pirosas csíkok a hason, de a combokon, a melleken, sőt még a karokon is. Részben a bőr nyúlása, részben pedig a hormonális változások felelősek értük, és sajnos a nők 80-90 százalékát érintheti ez a probléma. Látványosabbak, nagyobbak lehetnek a csíkok, ha a családunkban is előfordult már hasonló! A bőr rendszeres krémezése enyítheti a húzódást és a viszketést, de a striák megelőzését ne várjuk tőlük.

Májfolt (melasma)

A májfolt - melasma vagy cholasma - a terhes nők 70 százalékánál alakulhat ki. A barnás elszíneződés főként az orron, a homlokon vagy az orcákon jelenhet meg. A napfény tovább ronthatja a bőr állapotát, ezért is nagyon fontos, hogy rendszeresen használjunk fényvédő krémet, esetleg viseljünk kalapot is, ha a szabadban tartózkodunk. A legtöbb esetben a szülés után teljesen elhalványodnak a foltok.

Vadhús 

Még a szakemberek sem tudják, miért növeli a terhesség a vadhúsnak is nevezett kinövések kialakulásának esélyét. A bőrhöz apró "nyéllel" kapcsolódó kinövések a legtöbbször a hajlatokban, például a hónaljban, a nyakon vagy a combhajlatban jelennek meg. Ártalmatlanok, de zavaróak lehetnek. Eltávolításukhoz kérjük bőrgyógyász segítségét!

Polimorf terhességi kiütés (PUPP)

PUPP apró, piros kiütésekkel  és viszketéssel járó bőrbetegség, mely a hason, a combon, a melleken alakulhat ki. Általában az első terhességnél jellemző, és gyakoribb azoknál a kismamáknál, akik ikrekkel várandósak. A kialakulásának oka nem ismert. A viszketést helyileg alkalmazandó krémekkel lehet enyhíteni. A szülés után elmúlik.

Ekcéma és pszoriázis

A terhesség nem okozója ezeknek a bőrpanaszoknak, de sajnos az érintetteknél számítani lehet arra, hogy a tüneteik fellángolnak a babavárás hónapjai alatt. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy valakinél éppen a terhesség alatt lesz "nyugodt", tünetmentes, egészséges a bőre. Érdemes azonban jó előre felkészülni mindkét eshetőségre, például egyeztetni a kezelőorvosunkkal azokról a gyógyszerekről, melyeket a terhesség alatt is alkalmazhatunk!
(Cikk forrása: webmd.com)
Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések