Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A külföldről hazatérők is kaphatnak babavárót és CSOK-ot

Szerző: Babaszoba.hu

2021. május 5.

Forrás: babaszoba.hu

A külföldről hazatérők is jogosultak lehetnek a babaváró támogatásra és a családi otthonteremtési kedvezményre (CSOK) itthoni munkavállalás esetén - közölte Novák Katalin.

A külföldről hazatérők is kaphatnak babavárót és CSOK-ot (fotó: Getty Images)
Novák Katalin közösségi oldalán a különböző élethelyzetekben lévő családok CSOK-kal kapcsolatos kérdéseire válaszolt.
Egy, az Egyesült Királyságban élő, Magyarországra hazaköltözni szándékozó házaspár kérdezte azt, hogy jogosultak-e a babaváró támogatásra és a CSOK-ra, ha három gyermeket terveznek és a feleség 41 évesnél fiatalabb.
A miniszter tájékoztatása szerint ennek feltétele, hogy a házaspár legalább egyik tagja itthon is helyezkedjen el; ekkor 90 nap után megkaphatják a babaváró támogatást. Ha pedig azt vállalják, hogy 180 napon belül valamelyikük elhelyezkedik, a CSOK-kal is élhetnek - fűzte hozzá.
"Ez tehát azt jelenti, hogy 10 plusz 10 millió forintot, sőt akár még egy hozzá kapcsolódó 15 millió forintos kamattámogatott CSOK-kölcsönt is igényelhetnek. Várjuk őket haza!" - mondta Novák Katalin.
Egy másik házaspár arról kérdezte a minisztert, hogy ha korábban önként visszafizették a CSOK-ot, mert a vállalt gyermek nem született meg, később igényelhetik-e újra a támogatást? Novák Katalin azt mondta, ha szeretnék újra igénybe venni a CSOK-ot egy vállalt gyermekre, erre ismét lehetőségük van. Hozzátette: ennek érdekében nemrég módosították a jogszabályt.
A miniszter egy harmadik megkeresésre azt közölte: a CSOK-os kamattámogatott hitelben adóstárs lehet az a felnőtt gyermek, akit a támogatás szempontjából nem vesznek figyelembe.
Novák Katalin azt mondta, reméli, sokan élnek az otthonteremtési program különböző lehetőségeivel, és ha kérdésük van ezekkel kapcsolatban, írják meg a jövőben is.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések