Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A klímaváltozás lerövidítheti a terhesség idejét

Szerző: Babaszoba.hu

2019. december 3.

Forrás: Infostart.hu

A klímaváltozás a terhességre is hat, lerövidítheti az idejét - derítették ki amerikai kutatók, akik szerint a klímaváltozás hatására ez egyre több nőt érint.

A klímaváltozás lerövidítheti a terhesség idejét (fotó: iStock)
"A csecsemők egészségét sok dolog befolyásolja, a korai születés azonban fontos tényező, amely később kimutathatóan összefügg az újszülöttek egészségével és a gyerekkori mentális eredményekkel" - olvasható a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban.
Korábbi tanulmányok mutattak már összefüggést a hőség és a rövidebb várandósság között, az okokat azonban nem tudták pontosan meghatározni - emelte ki a Kaliforniai Egyetem kutatója, Alan Barreca és a Claremont McKenna College tudósa, Jessamyn Schaller által vezetett szakértői csoport tanulmányában.
A tudósok elemzésük során 56 millió születést vizsgáltak az 1969 és 1988 közötti időszakból.
A forró napok átlagosan hét nappal rövidítették le a terhességeket.
A számítás alapját a napi születési arányszám adta. A kutatók összehasonlítottak egy minimum 32,3 Celsius-fokos napi csúcshőmérsékletű napot más évek ugyanazon napjával. Viszonyítási pontul 15,6 és 21,1 Celsius-fokos csúcshőmérsékletű napok szolgáltak.
Az eredmények szerint a forró napon és az utána következő napon a születési arányszám megnövekedett és csak 15 nap elteltével normalizálódott.
A vizsgált időszakban évente mintegy 30 forró napot jegyeztek fel, ez 25 ezer születés esetében rövidítette le a várandósságot és több mint 150 ezer terhességgel töltött nap kiesését jelentette.
Az 1969 és 1988 közötti időszak alapján kimutatták, hogy a klímaberendezések a jelenség hatását egyharmadával csökkenthetik - írja az infostart.hu.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések