Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A kismama túlsúlya később növeli a daganatos betegségek kockázatát

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 16.

Forrás: 24.hu

Nagyobb az esélye a daganatos megbetegedésre annak a gyereknek, akinek az anyja a terhesség alatt túlsúlyos volt. Ráadásul nem is kicsi ez az esély a normál súlyú anyák gyerekeihez viszonyítva.

A Pittsburgh-i Egyetem és a UPMC Hillman Rákkutató Központ kutatása szerint nagyobb az esélye annak a gyereknek a daganatos megbetegedésekre, akinek az anyja a terhesség alatt túlsúlyos volt, mint annak, akinek normál testsúlyú. A különbség ráadásul nem mondható csekélynek: a túlsúlyos anyák gyerekeinek 57 százalékkal megugrott az esélyük a rákra.
A túlsúlyos anyáknak nagyobb eséllyel lesz daganatos a gyerekük
A kutatók kétmillió születési adatot és háromezer daganatos betegséget regisztráló feljegyzést néztek át. A vizsgálatból kiderült, hogy ha az anya BMI-index magasabb volt szülés előtt, annak hatása lett a babára. Még akkor is ez lett az eredmény, ha az anya életkorát és a baba születési súlyát is figyelembe vették.
"Jelenleg nem tudunk túl sok elkerülhető faktorról a gyerek rákbetegségekkel kapcsolatban" - írta egy sajtóközleményben Shaina Stacy, a kutatás vezetője, a rákkutató központ orvosa. "Reméljük, hogy ez a kutatás segít majd az anyáknak abban, hogy le tudjanak fogyni.?
Azok a gyerekek a legveszélyeztetettebbek, akiknek az anyjuk komolyan elhízott: a BMI-jük 40 feletti. Ezeknek a gyerekeknek 57 százalékkal nagyobb esélyük van arra, hogy 5 éves koruk előtt leukémiásak legyenek. A kutatók arra jutottak, hogy csak a súly az, ami befolyásolja ezt az arányt, semmilyen más tényező vagy tulajdonság nem tudja elmozdítani az eredményt. Még a kisebb túlsúly is az esély növekedését jelentette, így már egy-két kiló leadása is csökkenthette a gyerek daganatos megbetegedésének esélyét - írja a 24.hu.
A kutatás eredményei az American Journal of Epidemiology tudományos folyóiratban jelent meg.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések