Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A kismama étrendje a baba születési súlyára is kihat

Szerző: Babaszoba.hu

2019. április 25. | Frissítve: 2021. március 31.

Forrás: babaszoba.hu

Ha az anya egészségesen táplálkozik terhessége alatt, csökken annak az esélye, hogy alacsony születési súllyal születik meg a baba.

A terhesség alatti egészséges táplálkozás jelentősen csökkenti a baba alacsony születési súlyának kockázatát - derül ki egy dél-walesi tanulmányból.
Az anya egészséges táplálkozása a baba születési súlyára is kihat
Az eredményeink arra mutatnak rá, hogy az anya egészséges táplálkozása és a baba születési súlya között összefüggés van: az egészségesebb táplálkozási szokásokkal csökkenthetjük annak kockázatát, hogy a baba alacsony születési súlyú születik meg, illetve a hozzájuk kapcsolódó egészségügyi szövődmények rizikóját is - mondta Ros John, a tanulmány vezető kutatója, a Cardiff Egyetem Biológiai Tudományok Iskolájából.
Ez az első átfogó kutatás Walesben. A tanulmány pontosabb képet ad a csecsemő születési súlyáról, a kutatásban figyelembe vettek olyan tényezőket is, mint például az anya magassága, a súlya, etnikuma, a terhességi kor és a magzati neme. A tanulmányban 300 terhes nővel készítettek kérdőívet. A kutatás megállapította, hogy azoknak az anyáknak, akik egészségtudatosabb táplálkozási szokásaik voltak, kevésbé született kis súlyú babájuk, mint akik nem annyira figyeltek a táplálkozásukra a terhesség alatt.
Walesben a babák közel 7 százaléka alacsony születési súllyal születik. Az alacsony vagy kis születési súlyú csecsemők fokozottan veszélyeztetettek az újszülöttkori morbiditásra, és a későbbi életkorban jelentkező egészségügyi komplikációkra, például szívbetegségre, stroke-ra és cukorbetegségre. Azoknál az anyáknál, akik alacsonyabb születési súlyú csecsemőt hoznak világra a kardiovaszkuláris betegségek kockázata nő meg.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések