Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A kávé megengedett mennyisége terhesség alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2020. február 6. | Frissítve: 2021. február 9.

Forrás: babaszoba.hu

Szabad kávét inni terhesen vagy tilos? Ha ihatunk, akkor mégis mennyit? Mennyivel nem ártunk a magzatnak?

A kávé megengedett mennyisége terhesség alatt (fotó: iStock)
A kávéban található koffein serkentőszer, sokak számára a napi rituálé része. Amikor egy nő teherbe esik, sok mindenről le kell mondania a magzat egészsége szempontjából, vajon a kávé ebbe a kategóriába tartozik-e?
A koffeinről tudjuk, hogy serkentőleg hat a szívműködésre, megemeli a vérnyomást és fokozza az anyagcserét. Javítja a gondolkozást, de például vízhajtó hatása is van. Azt is tudjuk, hogy a méhlepényen keresztül a koffein bejut a baba véráramába, ezért indokolt a kérdés, hogy lehet-e ártalmas a magzatra a kávéivás.
A legtöbb vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy kis mennyiségben ihat kávét a várandós nő. A vetélés kockázata nem növekszik a csekély mennyiségű kávéfogyasztástól, arra azonban bizonyítékok vannak, hogy a sok koffeinfogyasztás káros a magzatra: gyakoribbak az alacsony súllyal született babák akkor, ha az anya jelentős mennyiségű - napi több mint nyolc csészényi - koffeint fogyaszt terhessége alatt.
A témával foglalkozó szakemberek ajánlása szerint nem tilos a kávéfogyasztás terhesség alatt, a hangsúly a mértéken van: napi 200 milligramm koffein bevitele a felső határ. Ez a mennyiség napi két csésze instant vagy egy csésze pörkölt kávénak felel meg.
Fontos tudni, hogy koffein nemcsak a kávéban, hanem teákban, energiaitalokban, csokoládéban is megtalálható.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák