Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A kánikula beindíthatja a szülést

Szerző: Babaszoba.hu

2017. augusztus 2. | Frissítve: 2021. június 24.

Forrás: babaszoba.hu

Nem csak az idősekre, a gyerekekre, hanem a kismamákra is komoly hatással van a kánikula.

A kánikula beindíthatja a szülést

Különösebb orvosi indoka csak feltételezéseken alapul, de az a tapasztalat, hogy kánikula alatt megnő a szülések száma. Abban az esetben nincs is semmi baj, ha ez a terhesség 37. hete után következik be, ha azonban koraszülést eredményez, akkor más a helyzet.
A Montreáli Egyetem szakértője, dr. Nathalie Auger kutatásai szerint a hőségben megnő a stressz, ez pedig méhösszehúzódásokat okoz, ráadásul a belső hőszabályozás sem hatékony. Emellett azt is feltételezi, hogy a folyadékhiány is csökkenti a méh vérellátottságát, ezzel pedig a szülést elindító hormonok is stimulálódnak.
Dr. Auger kutatásai egyébként azt is megállapították, hogy kánikulában 27 százalékkal megnő a 37-38 hetes terhesek szüléseinek száma abban az esetben, ha a hőmérséklet tartósan (4-7 napig) 32 Celsius fok fölött marad.
A kismamák nem sokat tehetnek a megelőzésért, de annyi azért mindenképp fontos, hogy pihenjenek, igyanak elegendő folyadékot, tartózkodjanak hűvös szobában, kerüljék a fülledt, meleg helyeket. Kánikulában jelentős lehet a folyadékvesztés, az így megterhelt keringésre a szervezet szapora pulzussal és megemelkedett vérnyomással válaszol. Ennek a gyengeség mellett ájulás is lehet a vége, hiszen a melegben jelentkező magas vérnyomás egy kompenzációs folyamat: a szervezet elsősorban a magzat és az agy vérellátására összpontosít.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Így tartsd magad formában a várandósság alatt! (X)

Táplálkozási tippek a szakértőtől

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák