Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A jól informáltság csökkenti a szüléstől való félelmet

Szerző: Babaszoba.hu

2017. szeptember 26.

Forrás: Medipress

A császármetszések aránya a fejlett világban - ideértve Kanadát is - nagyjából 10-20 százalékkal magasabb, mint amit az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánl.

A University of British Columbia szerint ez a szám csökkenthető, ha a nők időben kapnak tájékoztatást a terhesség és a szülés részleteivel kapcsolatban.
Kathrin Stoll nyolc OECD ország fiatal nőit tanulmányozta, és arra a következtetésre jutott, hogy legalább 10 százalékuk császármetszéssel tervez szülni, noha orvosi szempontból ez cseppet sem indokolt. Többnyire a félelem motiválja őket: tízből nyolcan rettegnek a szülési fájdalomtól, tízből hat pedig a hüvelyi szülés során szerzett maradandó fizikai károsodásoktól tart.
Úgy tűnik, ha a nő megfelelő információval rendelkezik a szülésről, mint élettani folyamatról, a különbség máris óriási. A kutatásba több mint 3600 nőt vontak be, közülük 1346 úgy érezte, hogy nem biztos a várandóssága kapcsolatos tudása. Azok a nők azonban (2043 fő), akik jónak ítéltél meg saját tudásukat erről az élettani folyamatról, csupán 9 százalékban mondták azt, hogy egészséges terhesség ellenére is császármetszést szeretnének. A megfelelő háttértudással fel nem vértezett nők esetében ez az arány jelentősen magasabb, több mint 14 százalék.
"Fontos volna, hogy az indokolatlan császármetszések aránya csökkenjen, hiszen a császár egy hasi nagyműtét, aminél a komplikációk lehetősége igen magas, azonkívül a felépülés is jóval hosszabb ideig tart, mint egy hüvelyi szülés esetében" - fogalmazza meg a lényeget Kathrin Stoll.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések