Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A jászberényi Szent Erzsébet Kórház

Szerző: Wentzel Viktória

2010. november 7.

Forrás: Kismama magazin

Az Alföld közepén, a jászberényi kórház szülészetén pontosan olyan látvány fogadja az érkezőket, mint egy korszerű, fővárosi kórházban. (Írásunk a 2010 májusi állapotot tükrözi.)

A váróterem persze itt is zsúfolt, de a tavaly felújított, immár negyvenöt éve működő szülészeti és nőgyógyászati osztály kárpótol minket a várakozásért is.

Dr. Bördős Lajos
Fotó: Mészáros János

- A felújítást az önkormányzat támogatta. Nagyon büszkék vagyunk erre - mutat körbe Bördős Lajos osztályvezető főorvos. - Különösen azzal a tudattal, hogy a kórházak egyébként is nehéz helyzetben vannak. A jászberényi szülészet különlegességét - a korszerű felszerelés mellett - az alternatív lehetőségek adják. Mindenki számára elérhető a homeopátiás segítség.

- A szükséges homeopátiás készítményeket mi biztosítjuk a nőknek - veszi át a szót Táncos Ferencné, a szülőszoba vezetője. - Az országban elsőként vezettük be ezt a gyógymódot, tapasztalataink szerint ugyanis csökkenti a szülési és műtéti komplikációkat. Jól jellemzi ezt a személetet, hogy valamennyi munkatársunk arra törekszik, hogy csak akkor avatkozzanak be a szülésbe, ha az feltétlenül szükséges. Bár lehetőségünk szerint a szülés természetes lefolyását támogatjuk, a császármetszések száma sajnos nálunk is emelkedik.
- Ez több mindenre visszavezethető, mindenesetre befolyásoló tényező az is, hogy az orvosok félnek az esetleges jogi következményektől - magyarázza a főorvos azt a tényt, hogy a császármetszések aránya az utóbbi nyolc évben 15-ről 32 százalékra emelkedett.

A háromágyas szobákban éjjel-nappal
együtt lehetnek a babák és a mamák
Fotó: Mészáros János

- Az is tény, hogy a természetes szelekciót nemcsak a szülészetben, hanem az élet egyéb területein sem hagyjuk érvényesülni. Ma már a cukorbeteg, súlyos szívbeteg vagy veseátültetett nő is szülhet, persze az ő esetükben biztos a császármetszés. Véleményem szerint a császármetszések eddig is magas aránya a későbbiekben még tovább nő.

Bördős doktor a faros szülések tekintetében is elhivatott, hiszen mindhárom gyermeke természetes úton jött világra, faros babaként, a gyakorlatban azonban egyéb tényezők is szerepet kapnak:
- Ha a magzat medencevégűen helyezkedik el, a szülészetek zömében császármetszés mellett döntenek. Ezért a fiatalabb kollégák sok helyen már nem is látnak természetes faros szülést, így gyakorlatuk sincs benne, tehát biztonságosabb a császármetszés ezekben az esetekben is.

Tények, adatok
 • Születésszám 2009-ben: 748
 • A császármetszések aránya: 32 százalék
 • Három egyágyas alternatív szülőszoba van, az egyik káddal felszerelve.
 • Szülésznőválasztás és orvosválasztás lehetséges.
 • A babák éjjel-nappal együtt lehetnek édesanyjukkal.
 • Szülésfelkészítő tanfolyam és terhestorna működik a kórházban.
 • Az osztályon huszonöt ágy van, egy-három ágyas, fürdőszobás kórtermekben.
 • A fizetős családi szoba hamarosan elkészül.
 • Az apa nem lehet bent a császármetszésnél.
 • Nincs kötött látogatási idő, a gyerekeket azonban 16 és 17 óra között mutatják meg ablakon keresztül.
 • Császármetszés után négy nappal, sima szülés után három nap elteltével mehet haza a család.
 • Bővebb információ: www.jaszberenykorhaz.hu

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések