Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A hőség miatt csökkenhet a magzatvíz mennyisége

Szerző: Babaszoba.hu

2009. augusztus 8. | Frissítve: 2019. július 5.

Forrás: babaszoba.hu

A terhes nőknél a nyári hónapokban nagyobb számban fordul elő a magzatvíz mennyiségének kóros csökkenése (oligohydramnion) a kiszáradás miatt.

A magzatvíz a magzatburkon belül elhelyezkedő, a magzatot tápláló és védő folyadék, amely mintegy kipárnázza a kismama hasát, ezáltal mechanikai védelmet biztosít, emellett elősegíti a csont- és az izomrendszer fejlődését, és megóvja a magzatot a hőveszteségtől.
Az izraeli Ben-Gurion Egyetem kutatói azt vizsgálták, vajon a nyári meleg elősegíti-e az oligohydramnion kialakulását. Ennek érdekében a nyári hónapokban és az év többi részében észlelhető magzatvízvesztés mértékét hasonlították össze. Olyan szüléseket vizsgáltak, ahol oligohydramniont állapítottak meg.
1988 és 2007 között 191.558 szülés közül 4.335 esetben diagnosztizáltak ismeretlen eredetű oligohydramniont, és ezeknek arányaiban nagyobb része, 36 százaléka esett a nyári hónapokra (májustól augusztusig), míg 64 százalék a fennmaradó 8 hónapra.

A hőség miatt csökkenhet a magzatvíz mennyisége

"Fontos, hogy a várandós anyák elegendő folyadékot vegyenek magukhoz, különösen nyáron, és kerüljék a közvetlen napsütést - nemcsak az anya egészségének védelmében, hanem az embrió kiszáradásának elkerülése érdekében is" - mondta prof. Eyal Sheiner, a Ben-Gurion Egyetem Orvostudományi és Természettudományi Karának tanára.
Babaszoba: a megfelelő folyadékfogyasztás minden életkorban fontos. Gyerekek esetében különösen nagy hőségben figyeljünk oda arra, hogy naponta 1,5-2 liter folyadékot igyanak meg. A legjobb a tiszta víz, de ne feledkezzünk meg arról, hogy folyadékot a táplálékokkal is beviszünk. Szokás azt ajánlani, hogy igyunk meg napi nyolc pohár folyadékot, de ezzel több szakértő sem ért egyet. Felesleges többet innunk, mint amennyire szükségünk van. Hogy eleget ittunk-e azt könnyen leellenőrizhetjük, ha megnézzük a vizeletünk színét: ha világos, akkor nincs gond, ha sötétebb sárga, akkor nem ittunk eleget. Terhesség és szoptatás alatt valamennyivel megnő a folyadékszükséglet, nagyjából napi három deciliterrel több folyadék fogyasztását javasolják a szakértők.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések