Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház

Szerző: Jean Orsolya

2010. december 11.

Forrás: Kismama magazin

A győri kórház 1995-ben Magyarországon az elsők között nyerte el a bababarát kórház címet, melyre idén is méltónak ítélték az intézményt a szigorú felmérők. (Írásunk a 2009 decemberi állapotot tükrözi.)

Dr. Nagy Sándor
Fotó: Magassy Gábor

Barátságos mosollyal fogadnak a szülészeten. Az az érzésem, mintha itt kicsit lassabban ketyegne az óra, nem kapkodnak, mindenkinek jut egy-egy kedves szó, biztatás. Igaz, maga az épület kicsit régimódi, nem úgy a csapat, amely az intézmény lelkét adja.

- Nincs okunk panaszra a születésszámot illetően, szeretnek minket a kismamák - mondja dr. Nagy Sándor, a kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa. - Persze ennek az is az oka, hogy regionális központi feladatokat látunk el. Nőgyógyászatunkon terhesambulancia is működik a magas kockázatú terhes anyák fogadására.
A szülészeten dolgozók igyekeznek minden lehetséges módon megvalósítani a baba- és családbarát szemléletet. Kezdik ezt a nyolchetes szülésfelkészítő tanfolyamokkal, melyek egymást követik egész évben, így senki sem marad le róluk. A szakmai tanácsadás és a tájékoztatás mellett terhestornával és a szülészeten tett látogatással is erősítik a szakembereikbe vetett bizalmat. A bababarát címmel járó pénz egy részét otthonos, szülőszoba melletti váró kialakítására fordították, kényelmes kanapéval, fotelekkel, tévével, hogy a várakozó hozzátartozókat se feszélyezze annyira a kórházi közeg.

- Tudjuk, hogy szülés közben fontos lelki támaszt jelent az anyukáknak az apa jelenléte - mondja dr. Nagy Sándor -, de császármetszés esetén inkább a szomszéd helyiségbe invitáljuk őket, tanulva tapasztalatainkból. Egyébként örömmel fogadjuk a szülési tervvel érkezőket, számos alternatív eszközünk van, amellyel igyekszünk megkönnyíteni a nehéz órákat.

Anett és kisbabája, Lovász Hunor
az egyágyas szoba kényelmét élvezik
Fotó: Magassy Gábor

Ritkán látni olyan szép kórtermet, mint az itteni, emelt szintű egyágyas. Tény, ezért fizetni kell, és egyelőre csak kettő van belőle, de az elkövetkező évek fő célkitűzései között szerepel a többi, zömmel kétágyas kórterem korszerűsítése, barátságosabbá tétele. A szülést követően 24 órás rooming-in rendszerben helyezik el a mamákat és a babákat, ez alól csak a fejlődési rendellenességgel született vagy koraszülött újszülöttek jelentenek kivételt, akiket a kórházon belül működő gyermekgyógyászati osztályra visznek.

- Tudjuk, mennyire fontos, hogy az anyák az első napok tanácstalanságában támogatást kapjanak - mondja Horváthné Kovács Zsuzsanna főnővér -, ezért hoztuk létre a 24 órás telefonos szolgálatot, amelyet kórházi védőnőnk lát el. Számos anyacsoport is alakult már azokból az anyukákból, akik osztályunkon szültek, nekik szeretnénk a jövőben szervezett formában is szakmai segítséget nyújtani.
Távozásunkkor a főnővér reménykedve jegyzi meg, hogy milyen jó lenne, ha három év múlva a felújított osztályt is láthatnánk. Megígérem, visszatérünk!

Tények, adatok
  • A születésszám 2008-ban: 2461, melynek 28,3 százaléka császármetszés.
  • Fizetős, úgynevezett emelt szintű szobák: 2 db egyágyas.
  • Nem fizetős szobák: összesen 36 ágy áll rendelkezésre, zömmel kétágyas szobák.
  • Egy négyágyas, valamint két egyágyas szülőszoba van, rendelkezésre állnak alternatív vajúdáskönnyítő eszközök (bordásfal, kötél, labda, kád).
  • Szülésznőválasztás lehetséges, szakképzett szülésznők segítenek a szoptatási technika elsajátításában személyesen és 24 órás telefonos ügyelettel.
  • A kismamákat szülés után 72 órával, császármetszés esetén az 5. napon bocsátják haza.
  • A kórház regionális központ klinikai-genetikai és gyermekgyógyászati részleggel, gyermeksebészettel, PIC részleggel és 24 órás neonatológiai ellátással.
  • A kórház honlapja: www.gyoriszuleszet.hu

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések