Terhesség

A gyermeked mindig is a részed marad

Nem csupán teoretikusan, egy kutatás szerint ugyanis tudományos tényekkel támasztható alá, hogy a csecsemők genetikai anyaga évekig az anyák testében marad.
2017. December 23.
Biztosékként küldi a sejteket a baba

Dr. Amy Boddy kutató szerint ez minden egyes terhesség alatt megtörténik, még akkor is, ha a vetéléssel ér véget a várandósság. “Jelenleg nem tudjuk, hogy a magzati sejtek hogyan befolyásolják az anya egészségét a terhesség alatt vagy után” – mondja Dr. Boddy. “Úgy véljük, ezek a sejtek egyszerűen a terhesség melléktermékei lehetnek, és nincs hatásuk az anya testére.”

Az elméletek azonban nagyon érdekesek. Ahogy Boddy kifejti, az egyik vezető elmélet szerint a sejtek a méhlepényen át migrálnak az anyukákba, hogy segítsék a babát a születés után a szoptatás és a kötődés révén.

“Úgy gondoljuk, hogy ezek a magzati sejtek hasznosak lehetnek a terhesség utáni források átvitelére a csecsemőre. De ez egyelőre elméleti, amely az evolúciós biológián alapul” – mondja Boddy.

Biztonsági sejttartalék

Kicsit olyan ezt elképzelni, hogy a magzat egyfajta biztonsági tartalékot halmoz fel az anya szervezetén belül annak érdekében, hogy biztos legyen benne, hogy a szülés után és szükség esetén megfelelő erőforrások állnak rendelkezésére.

Más szavakkal, a magzat sejteket küldi az anya testébe, biztosítva, hogy a születést követően védje.

Ha konfliktus alakulna ki, a szövetek fontos szerepet játszhatnak az erőforrás átadásában a csecsemő számára – magyarázta Boddy, megjegyezve, hogy ilyen területek közé tartozik a mellszövet, a pajzsmirigy (mivel fontos a hőátvitelhez), az agy (kötődés) vagy a vér (ha az anya immunrendszere támadja a mikrochimer sejteket).

A kutatók nagy figyelemmel kísérik a további vizsgálatokat hisz a csecsemő sejtek évtizedekkel a terhesség után is képesek megmaradni az anyukák testében, ez pedig új távlatokat nyithat a szervátültetés és az autoimmun betegségek kutatásában.

(Forrás: mother.ly)

További cikkek anya-magzat kapcsolat témában: