Terhesség

A gyengéd császármetszés

Létezik egy császáros módszer, ami lehetővé teszi az azonnali bőrkontaktust a baba és édesanyja között. Ez nagyban elősegíti a kötődés kialakulását és a zavartalan szoptatást. De mitől lehet gyengéd egy műtéti beavatkozás?
2019. Június 04.
A gyengéd császármetszés

Magyarországon a nemzetközi trendeknek megfelelően emelkedik a császármetszések gyakorisága. 2020-ban 41 százalék volt az országos átlag, ezen belül azonban igen széles szórás figyelhető meg az egyes intézetek között. Volt olyan intézmény, ahol ez a szám elérte a 72 százalékot. 2019-ben a császármetszések aránya 42,3 százalék volt, 2018-ban 41,4 százalék.

És miközben a számok sajnos emelkedést mutatnak, valamennyien tisztában vagyunk a császármetszés számtalan negatív következményével, legyen az akár a bőr-bőr kontaktus hiánya, az aranyóra és a kötődés megzavarása, a korai éhségjelek figyelmen kívül hagyása és a sort hosszasan lehet folytatni.

Gyengéd műtét?

Tapasztalataink szerint még mindig kevesen tudnak arról, hogy császármetszés és császármetszés között is igen nagy különbség lehet. Míg az elektív császármetszés során a babát készületlenül éri a megszületés, az úgynevezett gyengéd császármetszés ezen a sokkhatáson igyekszik enyhíteni. A gyengéd császár egyúttal kiküszöbölhet számtalan olyan negatív hatást is, amit az elektív császár okozhat.De mit is jelent ez a már-már paradoxonnak tűnő kifejezés, hogy gyengéd császármetszés? Erről beszélgettünk Kovács-Varga Barbara, gyermekápolóval, aki egy olyan nagyforgalmú szülészeten dolgozik, ahol már évek óta lehetősége van a kismamáknak gyengéd császárral világra hozni gyermeküket.

Természetes? Lassú? Gyengéd császár?

Barbarát arra kértem először, hogy segítsen tisztázni a fogalmak körüli zűrzavart. A gyengéd császár kifejezés mellett gyakran találkozni ugyanis a természetes és lassú császár fogalmakkal is. Melyik fogalom tükrözi vissza leginkább ennek a császármetszésnek az esszenciáját?Barbara elmondta, hogy az angol nyelvben használt “natural section” kifejezés fordítása valóban a természetes császár lenne, ő és a módszert alkalmazó orvosok azonban inkább a gyengéd császár kifejezést javasolják használatra, hiszen ez a módszer gyengédebb, mint egy elektív császár.

Klári története

Hogy pontosan megértsük, mit is jelent a gyengéd császármetszés, megkértem Klárit, hogy ossza meg velünk az élményeit. Klári 2017-ben hozta világra második gyermekét gyengéd császárral. Korábban utánajárt, hogy miben más ez a császár a hagyományos császármetszéshez képest, és nagyon szimpatikusnak találta, hogy egyből megkaphatja a babát. Szerencsére, az orvosa már végzett ilyen műtétet, így ő innentől fogva gyengéd császárra készült. Első kisbabája elektív császárral érkezett a világra, így megtapasztalhatta a két szülésélmény közti óriási különbséget:”Az első babámnál 12 óra vajúdás után kerültem a műtőbe, és nem is tudtam magamról, csak lebegtem. Ami igazan fájó emlék volt, hogy nincs meg a pillanat, hogy mikor született meg a kislányom. Elvitték, majd mikor puszira hozták, akkor tudatosult bennem, hogy már nincs velem. Az biztos, hogy a második gyermekem világra jövetele, ami gyengéd császárral történt, egészen más élmény volt az elsőhöz képest.”A gyengéd császármetszés folyamatára így emlékszik vissza Klári:

(…) Mikor a pocakból elkezdték kisegíteni a kicsit, a leplet levették, igy láthattam, hogyan bújik ki. Még az orvosok is elcsodálkoztak, hogy még csak a feje volt kinn, de már felsírt, aztán pikk-pakk kitornázta magát a hasamból. Utána odaadták nekem. Cicire ugyan a műtőben nem került, de a mellkasomra, a nyakamra raktak. Egyik kezemmel foghattam, és végig puszi közelben volt. Mivel egy idő után én rosszul lettem, így végül a férjem fogta meg, de nem vitték ki, végig a műtőben maradtak szem előtt. Ez nekem nagyon megnyugtató volt. Aztán, amíg áttoltak az őrzőbe, addig kicsit rendbe raktak, majd hozták szopizni, bújásra. Ha szerettem volna, kérhettem volna, hogy vegyenek le hüvelykenetet, amit aztán a baba torkára kennek, de végül ezzel nem éltem.”

Mitől nevezhetjük gyengédnek a császármetszést?

A mi szülészetünkön a doktornő úgy szokott fogalmazni, hogy a gyengéd császár olyan, mint egy keringő, ahol minden tánclépésnek klappolnia kell ahhoz, hogy kerek egész koreográfia jöjjön létre belőle – fogalmazott egy szép hasonlattal Kovács-Varga Barbara. A gyengéd császár alkalmával szülésélményt tudunk adni a születendő családoknak, a kisbabának pedig meg tudjuk könnyíteni az első életóráit, továbbá az aranyórát is szorosabban tudjuk követni.Hogy miben más a gyengéd császár? Abban, hogy míg az elektív császármetszésnél megnyitják a hasüreget, méhet és a babát úgy nyomják ki a hasból, addig a gyengéd császármetszésnél a has és a méh megnyitását követően hagyják, hogy a baba magától bújjon ki.Úgy, mint hogyha tényleg hüvelyi úton születne meg. Itt akár megfigyelhetőek azok a forgások is, amiket a magzat a szülőcsatorna utolsó szakaszában, a megszületés előtt csinálna. Annak a munkának, amit a baba végez, hogy kimásszon a pocakból, abban van nagy jelentősége, hogy a tüdő léghólyagjaiból, a garatból jól kipréselődik a nyálka, a magzatvíz. Emiatt sokkal kisebb az esélye annak, hogy a babának légzészavara lesz.Emellett kicsit felkészültebb is lesz a baba, hiszen nem hirtelen kapjuk ki, hanem magától csúszik ki. Egyébként az egész folyamat akkor lenne az igazi, ha csinálnának fájásokat, ami külföldön már egyáltalán nem szokatlan módszer, idehaza azonban még ez nem gyakorlat – tette hozzá Barbara.Gyengéd császár esetén a baba kibújását az édesanya és édesapa nézheti. Az elektív császármetszésnél egy paravánt használnak, ami meggátolja, hogy az édesanya láthassa azt, ami a túloldalon történik. A gyengéd császár esetén azonban a szülők megválaszthatják, hogy nézik azt a pillanatot, amikor a kisbaba kicsusszan a hasból. Mivel a bikinivonal környékén vágnak, és a has, mint egy kis dombocska jól takarja a lenti részt, így kellemetlen, véres részt nem látnak a szülők. Ők annyit fognak látni az egészből, hogy egyszer csak megjelenik a kisbaba feje, aztán megszületik. Ezt követően a babát a pocakjára fogják borítani.Ezután kései köldökellátás történik, ami a WHO ajánlása szerint négy-öt perc. Ha már fél-egy perc megvalósul, akkor mindenképpen jónak tekinthető, persze minél tovább tart, annál jobb – tette hozzá Barbara.A köldökellátás hosszát befolyásolja, ha vércsoportot kell nézni (az anya Rh-negatív) vagy ha őssejtet szeretnének a szülők levetetni.

Tudni kell, hogy a kései köldökellátás semmivel sem jelent nagyobb rizikót, mint egy hüvelyi szülésnél, ugyanakkor hozzájárul az újszülött egészségéhez (fontos szerepe van például a kisbaba vasraktárának feltöltésében) – hangsúlyozta Barbara. Ez idő alatt az újszülött lehetőséget is kap arra, hogy egy kicsit adaptálódjon.Amikor megszűnik a pulzálás, elvágják a köldökzsinórt, annyi a különbség, hogy itt egy hosszabb zsinórmaradvánnyal fogjuk a babát megkapni, amit később méretre szabnak.Ezt követően a gyermekápoló kapja kézbe a babát, de csak annyi időre, hogy a véres nyákot, magzatvizet – ha van rajta – leitatja, és azonnal az anya mellkasára teszi. Az anya mellkasának vonalában található egy melegítő lámpa, alulról pedig az anya – mint egy inkubátor – védi és melegíti a babát. A lámpára azért van szükség, mert a műtőben 18-21 fok van, és az újszülöttek nagyon gyorsan tudnak hűlni. A babára kis sapkát adnak, és polártakaró és pelenka is kerül rá (ez utóbbi a sterilitás miatt fontos).Innentől kezdve – ha az anya és a baba is jól van – továbbá semmilyen ellenindikáció nincs, akkor a műtét végéig így, hármasban lehet a család. Az édesapa foghatja az anya kezét, simogathatja a babát, aki az anya mellkasán van és bármikor cicire csatlakozhat. A megfigyelés egyébként azt mutatja, hogy 20 perces koruk környékén kezdenek el a babák érdeklődni a cici iránt. Ilyenkor már nem is nagyon avatkozunk közbe, csak akkor, ha nem jól kapná be a mellbimbót, hogy ne okozzon az anyának sérülést – árulta el Kovács Varga Barbara.Emellett kicsit tartani is kell a babát, hiszen, ha nagyon mázas, csúszkál az anya mellkasán, becsúszhat az anya nyakához, ami kellemetlen lehet. Ilyenkor kicsit fixáljuk az anya mellkasán, de úgy, hogy azért a szabad mozgása meglegyen az aranyóra fázisában.Amikor vége a műtétnek, akkor anyát és babát elméletileg együtt kell áttenni a műtőasztalról egy másik ágyra, és együtt kell onnantól szállítani őket szoros bőr-bőr kontaktusban. Egészen addig, amíg az édesanyát nem mobilizálják, nem jön vissza a lábába az érzet és fel nem keltik (ez kb. 6-8 óra), addig együtt kellene lenniük szoros bőrkontaktusban. Ez segít abban, hogy a laktáció minél zavartalanabb legyen, és hogy a kisbaba bármikor kielégíthesse szopás iránti vágyát. Ezek már azonban ritkábban valósulnak meg, leginkább személyi feltételek miatt – tette hozzá Barbara.

Nora története

“2016-ban, ugyanaz az orvos, ahol a másik kettő született, arról beszélt, hogy a választott kórházamban már gyengéd császárt is végeznek. Ennek nagyon megörültem. Olvastam róla külföldi fórumokon, de nem is gondoltam volna, hogy a magyar egészségügy ilyen hamar átveszi ezt a gyakorlatot. Úgy volt minden, ahogy előre elmesélték: a kisbabámat kiemelték, és a combomra tették pihenni (így késleltették a köldökzsinór elvágását). Abban a pillanatban csend lett, megnyugodott. Az érzéstelenítőtől annyit éreztem, hogy a kis teste melegíti a combomat. Sokáig pihegett így, aztán elvágták a köldökzsinórt és odahozták hozzám. Mivel minden rendben haladt, jól voltam, kiszabadították a kezeimet, hogy magamhoz vehessem. Betakarták, mert a műtőben hideg volt, és ismerkedtünk. Szinte végig velem volt.Amikor átvittek az őrzőbe, addig vitték csak picit el, majd hozták azonnal, hogy folytathassuk az aranyórát. Csodás élmény volt!”

Amikor nem választhatjuk a gyengéd császárt

Fontos tudni, hogy bizonyos esetekben sajnos nem kerülhet sor gyengéd császármetszésre. A gyengéd császár ellenjavalt, ha vajúdásból kell rohanni a műtőbe és sürgősségi császármetszésre van szükség. Koraszülöttek, ikrek, intrauterén retardált babák, kis súlyú babák és faros babák esetében nem választható a gyengéd császár. Szintén nem jöhet szóba a gyengéd császár azoknál, akiknél valamilyen anyai vagy magzati indikáció történik.ZárszóA gyengéd császármetszés jóval humánusabb variációja ennek a műtéti beavatkozásnak, ami mind a baba, mind a szülők számára számtalan pozitív hatással bír. Ugyanakkor soha nem szabad szem elől tévesztenünk, azt, hogy a császármetszés egy életmentő műtét, melynek számtalan szövődménye és kockázata van a hüvelyi szüléshez képest. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az indokolatlan császármetszések megelőzése továbbra is nagyon fontos feladat lenne.Kapcsolódó cikkeink császármetszés témában: