Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A gátizmok edzésével megelőzhető a kismedencei szervek előreesése

Szerző: Babaszoba.hu

2016. december 31. | Frissítve: 2018. augusztus 31.

Forrás: Medipress

A kismedencében található szervek (húgyhólyag, méh, egyes bélszakaszok) süllyedése és előereesése (latinul prolapsus) terhességgel és életkorral is összefüggésbe hozható, viszonylag gyakori egészségügyi probléma, mely a nők körülbelül 30%-át érinti.

A prolapsus érint minden 3. nőt


Tünetei lehetnek a vizelési és székletürítési gondok, vagy egy olyasfajta érzés, mintha "valami a testükben süllyedne".
Az Otago Egyetem kutatócsoportja klinikai vizsgálatukban arra a kérdésre próbáltak megoldást találni, hogy a gátizmok gyakorlatokkal való megerősítésével megelőzhető-e a kismedencei szervek előesése, azoknál a nőknél, akiknél a kezdeti tünetek már megjelentek.
A 414 résztvevőből álló klinikai vizsgálat során a nők egyik része egy komplex, 16 héten át zajló "gátizomtréningen" vett részt, mely életmód tanácsadással tarkított fizioterápiás és gátizomerősítő foglalkozásokból állt, míg másik részük csak egy, a prolapsus megelőzéséről szóló betegtájékoztatót kapott. A vizsgálati alanyok 2 éves követése során szignifikáns különbség mutatkozott a két csoport között. A tréningben részesült nők 6%-ához képest a másik csoport tagjainak több mint 14%-a került a vizsgált időszak alatt prolapsus-kezelés alá, mely sebészeti beavatkozást, pesszáriumhasználatot, fizioterápiás foglalkozásokat és nőgyógyászati kezeléseket foglalt magába.
A kutatás vezetője, professzor Suzanne Hagen véleménye szerint eredményeik egyértelműen bizonyítják a módszer hatékonyságát, melynek ráadásul a sebészeti beavatkozásokkal és gyógyszeres kezelésekkel ellentétben alig van mellékhatása. Segítségével hatékonyan kezelhető lesz a jövőben az inkontinencia és a már tünetekkel járó prolapsus bizonyos fajtái. Ő személy szerint prevenciós célból minden páciensének ajánlja, hogy vegyenek részt egy ilyen foglalkozáson, már azt megelőzően, hogy bármiféle panaszai is lennének az illetőnek.
Ezek is érdekelhetnek:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések