Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A formája határozza meg, mi lesz az őssejtből

Szerző: Babaszoba.hu

2011. október 19. | Frissítve: 2013. december 17.

Forrás: Medipress

Az új kutatások egyre biztonságosabbá teszik az őssejtek felhasználását.A Chicagói Egyetem kutatói sikeresen modellezték azt a felületi geometriai mintázatot, amely az őssejtek fejlődését befolyásolja. Az újfajta megközelítés megosztja a sejtbiológusokat, akik eddig az őssejtek sorsát meghatározó fehérjékkel foglalkoztak.
"Úgy tűnik, a sejtek felszínén ugyanolyan fehérjék vannak, egyedül a sejt alakja határozza meg, hogy csonttá vagy zsírrá alakulnak" - mondta Milan Mrksich professzor, a Howard Hughes Orvostudományi Intézet kutatója. Véleménye szerint a felfedezés hatással lehet az őssejtterápiára, ugyanis speciális laboratóriumi körülmények a sejtet más fejlődési irányba tolhatják el.
A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent tanulmány szerint a sejt alakja nyomóerőket ébreszt a sejtvázban: "A virág alakú sejtek többségéből zsír lesz, míg a csillag alakúakból csont" - nyilatkozta Kris Kilian, Mrksich kutatócsoportjának ösztöndíjas tagja. Mrksich megjegyezte, hogy a felfedezés még nagyon messze áll a gyakorlati alkalmazástól, azonban az eredmények nagyon ígéretesnek tűnnek.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések