Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A folsav a szívbetegség ellen is jó lehet

Szerző: Babaszoba.hu

2016. augusztus 31. | Frissítve: 2020. november 16.

Forrás: babaszoba.hu

A folsavval dúsított élelmiszerek védelmet nyújthatnak bizonyos veleszületett szívbetegségek ellen, állítja egy amerikai folyóiratban publikált tanulmány.

A folsav nagyon hasznos


A folsav B9-vitamin, M-vitamin. A várandós édesanyáknál különösen fontos szerephez jut, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében hibátlan. Éppen ezért a kismamáknak egyébként is ajánlott a folsav pótlása.
Az Egyesült Államokban például azt ajánlják, hogy a nők már a terhességük előtt egy hónappal kezdjék el pótolni a folsavat, hogy megelőzzék a baba agyában vagy gerincében létrejövő születési rendellenességeket.
Egy tudományos publikáció szerint azonban a folsav nem csupán emiatt fontos. Az American Heart Association's nevű folyóiratban megjelent írás ugyanis azt állítja, hogy a veleszületett speciális szívbetegségek ellen is véd.
A tanulmány szerint közel egymillió amerikai gyermek és felnőtt él veleszületett szívbetegséggel.
A kutatók 1990 és 2011 közötti szülések adatait elemezték (csaknem 6 milliót), és figyelték az olyan befolyásoló tényezőket is, mint az anya életkora, az ikerszülés, a terhességi komplikációk. Az eredményeik azt mutatták, hogy a folsavban dús étkezés 11 százalékkal csökkentette a veleszületett szívbetegségek előfordulását.
Így már többszörösen is van miért folsavban gazdag élelmiszert fogyasztaniuk a kismamáknak, illetve azoknak a nőknek, akik tervezik a teherbeesést. A folsavtartalmú élelmiszerek tipikusan a spenót, a kelbimbó, a sóska, a bab, a borsó, a káposzta, de citromban, kiviben, narancsban is találni belőle. Ha zöldség formájában visszük be, figyeljünk arra, hogy ne főzzük túl azokat, hiszen ebben az esetben az értékes folsav megsemmisül.
(via)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések