Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A fogszuvasodás "fertőző"?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. április 13.

Forrás: Medipress

Az anya szájának állapota nemcsak a saját általános egészségi állapotát, hanem gyermeke egészségét is befolyásolja. A rossz szájhigiéniával bíró anyák gyermekei nagyobb mértékben vannak kitéve a koraszülés és az alacsony születési súly kockázatának.

A fogszuvasodás "fertőző"?

Egy gyermek fogászati egészségügyi ellátását a fogantatáskor el kell kezdeni - állítják amerikai szakértők, akik azt javasolják a leendő édesanyáknak, hogy a terhesség előtt, alatt és után is látogassanak el a fogorvosi rendelőbe.

"A statisztikák azt mutatják, hogy a rossz szájhigiéniával rendelkező anyák gyermekei a koraszülés és az alacsony születési súly nagyobb kockázatának vannak kitéve" - nyilatkozta a Texas A&M Egyetem Baylor Fogorvostudományi Karának sajtótájékoztatóján az egyetem munkatársa, William Wathen.

"A leendő édesanyáknak azt is fel kell ismerniük, hogy kulcsfontosságú a lepedék kontrollálása, valamint a keményítőben és cukorban gazdag élelmiszerek korlátozása. A fogszuvasodás "fertőző", mivel az édesanya és a családtagok szájában lévő kórokozók a csecsemő szájában is jelen lesznek. Mivel a babák nem saját szájüregi baktériumflórával születnek, születésük után nem sokkal alkalmazkodnak a családjukéhoz."
A szakértő azt ajánlja, hogy a szülők a szülés után nem sokkal kezdjék el a kisujjukkal, egy puha ruhával vagy az ujjra húzható gumifogkefével masszírozni a csecsemő ínyét. Ezáltal a baba hozzászokhat ahhoz, hogy a mellbimbón kívül más tárgy is kerül a szájába.

Amikor 6 hónapos kora körül a csecsemő első fogai kibújnak, egy puha ronggyal legalább naponta kétszer el kell távolítani a lepedéket a felületükről, különösen etetés előtt és után, valamint lefekvés előtt. Végül aztán a szülők elkezdhetik gyermekük tejfogait puha, kis fejű és nagy nyelű fogkefével is tisztítani. Az a legjobb, ha maguk a szülők mossák a gyermekük fogát egészen addig, amíg elég idős nem lesz ahhoz, hogy önállóan megtegye. Erre 6-8 éves koruk táján kerül sor.

Wathen szerint a csecsemőket 6-12 hónapos koruk között érdemes először fogorvoshoz vinni, ettől kezdve pedig félévente kell velük szűrővizsgálatokra járni.

Kapcsolódó cikkeink:
 • Baktériumok és gyerekkori fogszuvasodás
 • Ha nem jársz fogorvoshoz, a gyereked sem fog
 • A fogszuvasodás a világ leggyakoribb betegsége
 • Pocakkal a fogorvosnál

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

  Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések