Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A felnőttkori hangulatzavar és a magzati stressz összefüggései

Szerző: Atali Krisztina

2013. április 28. | Frissítve: 2018. augusztus 11.

Forrás: babaszoba.hu

A magzati korban átélt stressz a felnőttkorban hangulatzavarokat okozhat - ezt ráadásul bizonyították is a szakemberek.

A magzati programozás elmélete - amely az anyaméhben átélt időszaknak a felnőttkori egészségre gyakorolt hatásáról szól - jól ismert a kutatók körében. Ugyanakkor a jelenség mögött álló folyamatok eddig ismeretlenek voltak.

Az elmélet

A negatív környezeti hatások - mint például az anya által átélt stressz, közeli hozzátartozó halála vagy nemi erőszak- megemelik a glükokortikoidok szintjét az anya szervezetében. A glükokortikoid a stresszválasznál jelentkező természetes stressz hormon. A kortizol - mint a legfontosabb glükokortikoid - kulcsszerepet játszhat a magzati programozásánál. A kortizol csökkent növekedést okoz, módosítja a szövetfejlődést és hosszan tartó hatással van a génkifejeződésre. Megan Holmes professzor, az University of Edinburgh neuroendokrinológusa elmondta: a kutatásaik során azonosították a 11ß-HSD2 enzimet, amelyről azt gondolják, hogy központi szerepet játszik a magzati programozás folyamatában. Az azonosított enzim a kortizolt egy inaktív formára bontja, mielőtt az valamilyen veszélyt tudna okozni a fejlődő magzatra. A kutatások jelenleg is folynak, így az eddigi eredmények alapján nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. A későbbiekben a magzati programozást irányító molekuláris és sejtszintű mechanizmusok pontos megismerése segíthet a felnőttkori hangulatzavarok kialakulásának terápiás megelőzésében.

Az anya által átélt stressz a magzatra is hatással van

És a gyakorlat

Az elmúlt 20 évben a nők többsége szintetikus glükokortikoidot kapott koraszülés veszélye esetén, hogy a magzat tüdejének fejlődését felgyorsítsák. Ez a fajta kezelés alapvetően helyes, de fokozott figyelemmel kell eljárni az alkalmazott adag, a kezelések száma és a használt gyógyszertípus tekintetében, mivel a későbbiekben mindez hatással lehet a gyerek életére.
Fontos azzal is tisztában lenni, hogy a serdülőkorban - mint a gyermeki fejlődés másik érzékeny időszakában - átélt stressz szintén hatással lehet a felnőttkori hangulatzavarok kialakulására.

A kutatások elsődleges üzenete az egészségügyben dolgozók és a szülők számára: az ártalmas környezeti hatásoknak - legyen az nemi erőszak, alultápláltság vagy közeli hozzátartozó halála - kitett gyerekek nagyobb veszélyben vannak a későbbi életükben a hangulati problémákat illetően. A legfontosabb feladat figyelni őket és támogatást nyújtani nekik, hogy meg lehessen őket óvni a stressz okozta negatív hatásoktól.

Ez is érdekelhet:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések