Terhesség

A dohányzás májkárosodást okozhat a magzatoknál

Egy új kutatás szerint az anya terhesség alatti dohányzása különösen káros a méhében fejlődő magzat májára - írta a BBC News.
2017. Május 31.

A kutatók őssejtek felhasználásával a cigarettában lévő vegyi anyagok hatását vizsgálták az embrió májszövetének kialakulására. Az Edinburgh-i Egyetem tudósai az Aberdeeni és a Glasgow-i Egyetem kutatóival együttműködve azt is felfedezték, hogy a cigarettában lévő vegyi anyagok a fiú és a lány magzatokra különböző módon hatnak.

A kísérletben az őssejtekből májszövetet hoztak létre, és azt a cigarettában lévő káros anyagoknak tették ki, köztük olyan specifikus anyagoknak, amelyekről tudták, hogy bejutnak a magzatba az anya dohányzásakor. A tanulmány kimutatta, hogy a – cigarettában találhatóhoz hasonló – vegyianyag-koktél jobban károsította a magzat májszövetét, mint a koktél különálló komponensei.

“Köztudott, hogy a cigarettafüst káros hatással van a magzatokra, de mindeddig nem volt a kezünkben megfelelő eszköz, hogy ezt részletesen tanulmányozhassuk. Ez az új megközelítés azt jelenti, hogy a megújuló szövetek segítségével megérthetjük a cigaretta sejtekre gyakorolt hatását az anyaméhben fejlődő magzatban” – mondta David Hay, az Edinburgh-i Egyetem regenerációs központjának tudósa.

A máj kiszűri a toxikus anyagokat a szervezetből. A cigarettafüsttel a szervezetbe jutó káros anyagok – mintegy 7000 vegyi anyag – károsíthatják a magzatot, és maradandó károsodást is okozhatnak.

A fiú magzatoknál a dohányfüst májzsugorodást okoz, a lány magzatoknál pedig a sejtanyagcserét károsítja a kutatók eredményei szerint.

A tanulmány az Archives of Toxicology folyóiratban jelent meg.

Kapcsolódó cikkeink:

Dohányzó magzat: több szívbetegség!

Fájdalmat is okoz a terhesség alatti dohányzás

Forrás: MTI