Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A cukor is számít!Inzulinrezisztencia és meddőség

Szerző: Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász, G1 Intézet

2011. október 22. | Frissítve: 2016. augusztus 10.

Forrás: Kismama magazin

Késik a várva várt baba? Akkor jár el helyesen az orvos, ha a gyermekvállalási program kezdetén, a kivizsgálás részeként elvégeztet egy terheléses vércukorszint-vizsgálatot és inzulinszint-meghatározást. Olvasd el, miért olyan fontos ez!

A cukor is számít!

Régóta tudjuk, hogy a policisztás ovárium szindróma (PCOS) a fogamzóképes korú nők leggyakoribb endokrin- és anyagcsere-betegsége. Kialakulásában genetikai és környezeti tényezők mellett szerepet játszik a petefészek és a mellékvese fokozott férfihormon-termelése, a központi idegrendszer megváltozott szabályozó szerepe, valamint egy jellegzetes, anyagcserezavaron alapuló betegség, melynek egyik jelentős sarokköve az úgynevezett inzulinrezisztencia. Ennek gyakran semmilyen tünete nem jelentkezik a sikertelen gyermekvállaláson kívül.

Így működik a cukorháztartás

Evés után megemelkedik a vércukorszint. Erre válaszképpen a hasnyálmirigy inzulint termel, hogy visszaállítsa az eredeti állapotot, és lebontsa a cukrot. Inzulinrezisztens állapotban az adott inzulinjelre bekövetkező válasz a célsejtek részéről csökken, azaz csökken a szőlőcukor felvétele a sejtekbe, tehát nő a vércukorszint. A szervezet ezt az inzulinjel nagyságának emelésével próbálja helyrehozni, tehát fokozódik az inzulin termelése, jelentősen megemelkedik az inzulin szintje a vérben, ezt nevezzük hiperinzulinémiának.

Árt a magas inzulinszint

Számos megfigyelés bizonyítja, hogy hiperinzulinémia hatására a petefészek és a mellékvese több férfihormont termel. A fokozott inzulintermelés a petefészkeket is károsan befolyásolja, ugyanis az érőfélben lévő tüszők korai sorvadását okozza. A hiperinzulinémia ráadásul a májsejtekre is hat: megemeli a vérszérumban a biológiailag aktív "szabad" tesztoszteron mennyiségét. Mivel a tesztoszteron férfihormon, ezért nyilvánvalóan kedvezőtlen ez a hatás a teherbe esés szempontjából is.
A kivizsgálás menete:
 • éhgyomri vércukor- és inzulinszintmérés
 • 75 gramm cukorból készült oldat elfogyasztása
 • 60 és 120 perc elteltével vércukor- és inzulinszintmérés
 • az inzulinrezisztencia-index meghatározása
 • Mindezt szakorvosi értékelés követi.

  A kezelés lehetősége napjainkban

  A megoldást nőgyógyászati szempontból is a megváltozott anyagcsere-folyamatok rendezése jelenti, ennek eredményeként áll ugyanis helyre a normális ciklus és termékenység.
  Az inzulinérzékenységet lényegesen javítja az egészséges táplálkozás alapelveinek betartása (magas fehérje-, alacsony szénhidrát- és zsírbevitel), a testsúly csökkentése, valamint az, ha a páciens rendszeresen sportol, többet gyalogol, kirándul. Mindez önmagában is jelentős javulást hozhat, ugyanakkor ma már gyógyszeres kezelésre is van lehetőség.
  Már két-három havi rendszeres kezelés is visszaállíthatja a normális ciklust, rendeződik a menstruáció, és rendszeres tüszőérés figyelhető meg. Nő a teherbe esés valószínűsége, valamint egyértelműen csökken a vetélések száma is. A gyereket tervező, inzulinrezisztens nőnek tehát érdemes szoros orvosi felügyelet mellett elkezdeni a kezelést, és a teherbe esést követően legalább három hónapig folytatni. Magzatkárosító hatást nem tapasztaltak, és az anyatej összetétele sem változott számottevően.
  Szakértő: Dr. Szőnyi György szülész-nőgyógyász
  www.G1intézet.hu
  Kapcsolódó cikkeink:

  Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések