Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

A császármetszés előtti pulzusellenőrzés segíthet az anyáknak

Szerző: Babaszoba.hu

2017. július 18. | Frissítve: 2017. július 19.

Forrás: Medipress

Egy friss kutatás annak járt utána, hogy vajon a pulzusszám alapján eldönthető-e, hogy egy császármetszésre váró kismamának szükséges-e vérnyomás leesést megakadályozó gyógyszert kapnia.

A császármetszés előtti pulzusellenőrzés segíthet az anyáknak

Az Annals of Biomedical Engineering című lapban közzétett friss kutatás során Augusto Navarro, a spanyolországi Miguel Servet Egyetemi Kórház munkatársa kollégáival annak járt utána, miként tudnák az orvosok a pulzusszám alapján eldönteni, hogy egy császármetszésre váró kismamának van-e szüksége vérnyomásorvosságra a műtét előtt, vagy nincs.
Azoknál a nőknél, akik császármetszésre készülve gerincérzéstelenítésben részesülnek, az orvosok biztonsági okból olyan orvosságot szoktak alkalmazni, amely megakadályozza a hirtelen vérnyomásleesést. Ennek az orvosságnak azonban mind az anyára, mind a születendő gyermekre nézve van mellékhatása, ezért a szakemberek úgy gondolták, fontos lenne tudni, hogy mikor van valóban szükség rá, és csak akkor alkalmazni.
Hogy ezt kiderítsék, a kutatók 54 olyan nőt kísértek figyelemmel, akik kaptak megelőző kezelést és 51 olyat, akik nem. Valamennyien maguk döntöttek a császármetszés mellett, és mindannyiuk szívritmusát és pulzusát ülés és fekvés közben is ellenőrizték. Azok közül, akik nem kaptak előzetesen gyógyszert, a legtöbb esetben kialakult a hipotenzió, vagyis a kórosan alacsony vérnyomás, a kutatók ezért azt javasolják, hogy azokat a pácienseket lenne fontos beazonosítani, akiknek a vérnyomása a gerincérzéstelenítés és a császármetszés ellenére is a normál tartományban marad, mert csupán ők azok, akiknek nincs szükségük megelőző kezelésre.
Sokat elárult a vizsgálati alanyokról az is, hogy pozícióváltoztatáskor változott-e a vérnyomásuk, illetve, hogy milyen volt a légzésük, vagy mennyi volt a testtömegindexük. Ha a fenti tényezőket mind figyelembe veszik az orvosok, nagyobb biztonsággal tudnak dönteni az orvosság mellett vagy ellen.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák