Terhesség

A családi adókedvezmény 2017-ben

2017-ben is nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, de más változásokra is figyelniük kell az igénylőknek. Összeszedtük, idén ki, hogyan és mennyi kedvezményt érvényesíthet a család adóalapjából.
2017. Február 09.

Mi az a családi adókedvezmény?

A családi adókedvezmény a családosok jövedelmének összevont adóalapját (az összes bruttó keresetet) csökkentő kedvezmény. Ha az adóköteles jövedelemből nem érvényesíthető teljes mértékben, akkor a járulékokból (az egészségbiztosítási járulékból és a nyugdíjjárulékból) is levonható. Mértéke a gyermekek számától függ.

Ki veheti igénybe a családi adókedvezményt?

A családi adókedvezményt az a szülő, nevelőszülő vagy gyám, illetve az ő házastársuk, élettársuk veheti igénybe, aki személyi jövedelemadó-köteles jövedelemmel rendelkezik, és családi pótlékra jogosult. A kedvezmény a CSED-ből és a GYED-ből is levonható, mivel ezek adóköteles jövedelmek; a GYES-ből és a GYET-ből azonban nem érvényesíthető, mert ezek után nem kell adózni.

Ki után lehet igénybe venni a családi adókedvezményt?

A családi adókedvezmény a kedvezményezett eltartottak után érvényesíthető. Kedvezményezett eltartottnak számít a magzat 91 napos korától, illetve az a gyermek, aki után a család családi pótlékot kaphat. A családi pótlék a tankötelezett kor végéig (16 éves korig) jár, de ha a gyerek továbbra is közoktatásban tanul, akkor 20, sajátos nevelési igényű gyermek esetében pedig 23 éves koráig folyósítják, és eddig érvényesíthető utána az adókedvezmény is.

Mennyi a családi adókedvezmény?

A kedvezmény kiszámításához azt kell megnézned, hogy a családban hány eltartott és hány kedvezményezett eltartott (aki után családi pótlék jár) van. Az eltartottak után pénzre nem vagy jogosult, de befolyásolják az adókedvezmény mértékét. Eltartott lehet például a felsőoktatásban tanuló 20 év feletti gyermek.A családi adókedvezmény az adóalapot csökkenti, vagyis ennyivel kisebb bruttó bért vesznek figyelembe az adóelőleg kiszámításánál, így kevesebbet kell adóznod. Idén egy gyermek után 66.670, két gyermek után 100.000, három vagy több gyermek után 220.000 forinttal csökken az adóalap gyermekenként.

Ez azt jelenti, hogy egy gyermek után 10.000 forinttal, két gyermek után 15.000 forinttal, három gyermek után 33.000 forinttal magasabb nettó bért kapsz havonta minden kedvezményezett eltartott után. Az alábbi táblázatból kiderül, hogy az eltartottak és ebből a kedvezményezett eltartottak száma hogyan befolyásolja az összeget:

Eltartottak
1 2 3 4
Ebből kedvezményezett eltartottak 0 0 0 0 0
1 10.000 15.000 33.000 33.000
2 30.000 66.000 66.000
3 99.000 99.000
4 132.000

Egy példa: a családban három gyerek van, egy húsz év feletti egyetemista (eltartott) és két középiskolás (kedvezményezett eltartott). A család a háromgyerekeseket megillető mértékben veheti igénybe a kedvezményt (33.000 forint), két kedvezményezett után (2×33.000=66.000 forint).

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal kalkulátorával könnyen kiszámíthatod, hogy mekkora kedvezményre vagy jogosult.

Jó hír, hogy a következő években folyamatosan emelkedni fog a kétgyermekesek kedvezménye. 2015-ben még gyermekenként 10.000, 2016-ban 12.500 forint megtakarítására volt lehetőség. 2017-ben már 15.000, 2018-ban várhatóan 17.500, 2019-ben pedig 20.000 forinttal több marad a családok zsebében.

Hogyan lehet igénybe venni a családi adókedvezményt?

A kedvezményt a munkáltatónak leadott adóelőleg-nyilatkozattal érvényesítheted. Ezt általában minden januárban kérni is szokták a munkaadók, de ha valami változik, az év bármely hónapjában nyújthatsz be új nyilatkozatot. Ebben meg kell jelölnöd, hány gyermek után és melyik hónapokra veszed igénybe a kedvezményt, illetve, hogy szeretnéd-e azt megosztani a másik szülővel, ugyanis erre is lehetőség van. A nyilatkozat leadását követő hónaptól már több pénz jut a családi kasszába.

Ha valamiért az egyik hónapban (vagy akár egész évben) se te, se a társad nem éltetek a családi kedvezménnyel, a következő adóbevallásnál visszaigényelheted az összeget.

Változások 2017-ben a családi adókedvezmény igénylésében

A tavalyi évhez képest több ponton módosult az igénylés menete. Az egyik legfontosabb változás, hogy idén már kötelező feltüntetni a gyerek(ek) adóazonosító jelét a nyilatkozaton, ezért ha eddig nem tetted meg, most mindenképp járj utána az adatoknak. További változás, hogy a másik (az adókedvezményt nem igénylő) szülő munkáltatójának nem kell aláírásával tudomásul vennie a nyilatkozatot, így eggyel kevesebb kört kell futnod az ügyintézéskor. Könnyítés az is, hogy ha igénybe vetted a kedvezményt a magzatra, a baba születése után nem kell új nyilatkozatot kitöltened a pici adataival, abban az évben már végig a kedvezménnyel csökkentett adóalap után adózol.

Kapcsolódó cikkeink:

Gyermekgondozási díj – GYED 2016

Gyermeknevelési támogatás – GYET 2016